Голяма част от Амазонската джунгла може да е на ръба да загуби своята характерна природа и да премине от затворена тропическа гора към отворена савана с много по-малко дървета в резултат на климатичната криза, предупредиха изследователи, цитирани от "Гардиън".

Тропическите гори са силно чувствителни към промените във валежите и нивата на влага, а пожарите и продължителните суши могат да доведат до загуба на дървета и преминаване към подобна на савана комбинация от гори и пасища. В Амазонската джунгла се знаеше, че подобни промени са възможни, но се смяташе, че това ще се случи след много десетилетия.

Пожарите в Амазонка са най-сериозните за последните 10 години

Пожарите в Амазонка са най-сериозните за последните 10 години

Финализирането на данните е забавено поради грешка със сателит на НАСА

Ново изследване показва, че тази повратна точка може да е много по-близка, отколкото се смяташе досега. Сега около 40% от съществуващата тропическа гора в Амазония е в точка, в която може да съществува като савана, вместо като тропическа гора, според проучване, публикувано в сп. Nature Communications.

Каквато и да е промяна от тропическа гора към савана все пак ще отнеме десетилетия, за да има пълен ефект, но веднъж след като процесът е в ход, е трудно да бъде обърнат. Тропическите гори поддържат значително по-голям набор от видове от саваната и играят много по-голяма роля в абсорбирането на въглероден диоксид от атмосферата.

Части от Амазонската джунгла получават много по-малко дъжд, отколкото преди заради променящия се климат. Сега валежите в около 40% от гората са на ниво, при което може да се очаква дъждовната гора да съществува като савана, според проучването, проведено от Стокхолмския център за устойчивост, базиран на компютърни модели и анализ на данни.

Амазонската джунгла в Бразилия обезлесена с 25% за 6 месеца

Амазонската джунгла в Бразилия обезлесена с 25% за 6 месеца

Пожарите в Амазонската джунгла в Бразилия са се увеличили с почти 20% през юни

Миналата година президентът на Бразилия Жаир Болсонару беше предупреден, че продължаващото унищожаване на Амазонската джунгла от пожари и дърводобив ще доближи региона до критична точка, в която тропическите гори могат да се превърнат в савана. Тази година пожарите в Амазония са най-големите от десетилетие, с 60% увеличение на огнищата в сравнение с миналата година.

Арие Стаал, водещ автор на изследването, каза, че екологията на тропическите гори означава, че въпреки че те ефективно произвеждат свои собствени самоподдържащи ги валежи при правилния климат, те също така са предразположени да изсъхват при грешни условия.

"Докато горите растат и се разпространяват в даден регион, това се отразява на валежите", обяснява той и допълва: "Горите създават свой собствен дъжд, тъй като листата отделят водна пара и това пада като дъжд по-нататък чрез вятъра. Валежите означават по-малко пожари, водещи до още повече гори."

Невиждан от 13 години пик на пожарите в Амазонската джунгла в Бразилия

Невиждан от 13 години пик на пожарите в Амазонската джунгла в Бразилия

Много горски пожари в страната са подпалвани умишлено

Но ако се загубят големи площи от тропически гори, нивата на валежите в региона съответно намаляват. Това намалено ниво на "рециклиране на атмосферната влага" е било симулирано в компютърните модели, използвани в изследването.

"По-сухите условия затрудняват възстановяването на гората и увеличават възпламеняемостта на екосистемата", отбелязва Стаал. Веднъж след като тропическите гори прекрачат прага и се превърнат в отворена смес от гори и пасища от типа савана, е малко вероятно да се върнат по естествен път в предишното си състояние.

"По-трудно е да се върнете от "капана", причинен от механизма за обратна връзка, при който отворената тревиста екосистема е по-запалима, а пожарите от своя страна поддържат екосистемата отворена", изтъква експертът.

Рязко увеличение на обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия

Рязко увеличение на обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия

Политиката на президента Жаир Болсонару подкрепя унищожаването на джунглата

Екипът от изследователи е провел компютърни симулации за това къде може да се очаква да съществуват гори в тропическите региони на земята, предвид определени климатични условия, и е разгледал минималната и максималната площ на вероятното горско покритие.

Те също така са разгледали какво е вероятно да се случи, ако емисиите на парникови газове продължават да нарастват, и са установили, че способността на горите да се възстановят, след като дърветата бъдат загубени, ще бъде значително намалена.

Инго Фецер от Стокхолмския център за устойчивост, съавтор на статията, каза: "Сега разбираме, че тропическите гори на всички континенти са много чувствителни към глобалните промени и могат бързо да загубят способността си да се адаптират. След като изчезнат, възстановяването им ще отнеме много десетилетия, за да се върнат в първоначалното си състояние. А като се има предвид, че в тропическите гори живеят по-голямата част от всички световни видове, всичко това ще бъде загубено завинаги."

Уволнения в Бразилия след лоши данни за обезлесяването на Амазонка

Уволнения в Бразилия след лоши данни за обезлесяването на Амазонка

Болсонару настоява за икономическо развитие, пренебрегва еколозите