Докато земеделските стопанства се увеличават в тропическите гори на Амазония, сечта на дървета и разширяващите се пасища могат да отворят пътя за нов бразилски износ извън говеждото и соята, а именно, както казват изследователи, пандемични болести.

Промените в Амазонската джунгла прогонват различни видове животни, от прилепи и маймуни до комари, в нови райони, като същевременно отварят региона за пристигането на по-адаптирани към савана видове, включително гризачи.

Тези промени, съчетани с по-голямо човешко взаимодействие с животните, след като хората се движат по-навътре в гората, увеличават шансовете за вирулентен вирус, бактерии или гъбички, които "скачат" между животни и хора, подчертава Адалберто Луис Вал, изследовател от INPA, Националния институт за изследване в Амазонската джунгла, чието седалище е в бразилския град Манаус.

Амазонската джунгла на път да се превърне от тропическа гора в савана

Амазонската джунгла на път да се превърне от тропическа гора в савана

Заради климатичната криза

Климатичните промени, които водят до промени на температурите и валежите, увеличават рисковете, изтъква биологът.

"Налице е голяма тревога, защото... има преместване на организми. Те се опитват да се адаптират, да се изправят пред тези нови предизвикателни сценарии, като сменят местата си", каза Вал в телефонно интервю за "Ройтерс".

Институтът Evandro Chagas, организация за научни изследвания в областта на общественото здраве в град Белем, е идентифицирал около 220 различни вида вируси в Амазонската джунгла, 37 от които могат да причинят заболявания при хората и 15 от които имат потенциал да причинят епидемии, посочва изследователят.

Те включват редица различни вариации на енцефалит, както и западнонилска треска и роцио, бразилски вирус от същото семейство, който предизвиква жълта и западнонилска треска, отбеляза той в статия, публикувана през май от Бразилската академия на науките.

Пожарите в Амазонка са най-сериозните за последните 10 години

Пожарите в Амазонка са най-сериозните за последните 10 години

Финализирането на данните е забавено поради грешка със сателит на НАСА

Вал каза, че е особено притеснен относно арбовирусите, които могат да се предават от насекоми като комарите, които носят денга и зика.

Сесилия Андреаци, изследовател от фондацията "Освалдо Крус" (FIOCRUZ), голям институт в общественото здравеопазване в Бразилия, заяви, че настоящият ръст на обезлесяването и пожарите в Амазонската джунгла може да доведе до нови срещи между видовете в движение, като всеки е шанс за съществуващ патоген да трансформира или скочи на видове.

Еколожката картографира съществуващите инфекциозни агенти сред бразилските животни и изгражда математически модели за това как променящият се пейзаж на страната "влияе върху структурата на тези взаимодействия".

Това, което тя търси, вероятно е възможностите за "преливане", когато патоген от един вид може да започне да циркулира в друг, потенциално създавайки ново заболяване - както изглежда се е случило в Китай с вируса, причиняващ COVID-19, каза тя.

Болсонару забрани умишлените пожари в Амазония след данните за обезлесяване

Болсонару забрани умишлените пожари в Амазония след данните за обезлесяване

След като бе поставен под натиск да не мисли само за икономиката

"Мегаразнообразните страни с висока социална уязвимост и нарастваща деградация на околната среда са предразположени към разпространение на патогени от дивата природа към хората и те изискват политики, насочени към избягване появата на зоонози", пишат тя и други изследователи в писмо в научното списание The Lancet през септември.

Според тях Бразилия вече е станала свидетел на "ясни предупреждения" за нарастващ проблем, с появата на бразилска хеморагична треска, пренасяни от гризачи хантавируси и арбовирус, предаван от комари, наречен оропуш.

Бразилската Амазония регистрира някои от най-тежките пожари от десетилетие през тази година, след като обезлесяването и нахлуването в земите на коренните жители нарастват под ръководството на десния президент Жаир Болсонару, който настоя Амазонската джунгла да бъде развита като средство за борба с бедността.

В реч пред Общото събрание на ООН миналия месец той гневно отрече съществуването на пожари в тропическите гори на Амазония, наричайки ги "лъжа", въпреки данните, изготвени от собственото му правителство, показващи хиляди пожари, бушуващи в целия регион.

Амазонската джунгла в Бразилия обезлесена с 25% за 6 месеца

Амазонската джунгла в Бразилия обезлесена с 25% за 6 месеца

Пожарите в Амазонската джунгла в Бразилия са се увеличили с почти 20% през юни