Само през май 1180 кв. км дъждовни гори - малко повече от общата площ на Хонконг - са изсечени в Амазонската джунгла в Бразилия, съобщава ДПА.

Според данните, публикувани от Националния институт за космически изследвания (INPE), това е ръст от 41% спрямо същия месец година по-рано.

Май е и третият пореден месец, в който се наблюдават рекордни нива на обезлесяване на Амазония и за първи път, откакто се водят регистри, тази обезлесена площ надхвърля 1000 кв. км.

От "Грийнпийс" - Бразилия, заявиха, че предварителните данни показват рисковете, на които Амазония - един от най-големите биологични резервати в света, е изложена ден след ден.

Рязко увеличение на обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия

Рязко увеличение на обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия

Политиката на президента Жаир Болсонару подкрепя унищожаването на джунглата

Според мозъчния тръст "Обсерваторио до Клима" данните са особено притеснителни, тъй като през май започва сухия сезон, когато се засилва практиката на изсичане на дървета в Амазония.

Ако тази тенденция се запази и през следващите два месеца, годишният темп на обезлесяване за 2021 г., който се измерва от август до юли, може да достигне безпрецедентен връх.

Бразилия притежава голяма част от Амазонската джунгла, с размерите на Западна Европа, която се простира в девет държави. Това я превръща в ключов играч, що се отнася до борбата с климатичните промени.

Наскоро американският пратеник за климата Джон Кери призова Бразилия да помогне в борбата с климатичните промени и да положи усилия за запазване на Амазония.

Бразилският президент Жаир Болсонару обаче е привърженик на отварянето на региона за икономическа експлоатация, а органите по околната среда умишлено са отслабени.

Амазонската джунгла в Бразилия обезлесена с 25% за 6 месеца

Амазонската джунгла в Бразилия обезлесена с 25% за 6 месеца

Пожарите в Амазонската джунгла в Бразилия са се увеличили с почти 20% през юни