Една от зоните, разположена в непосредствена близост до "Зелената зона" на Багдад, беше подложена на ракетен огън в неделя вечерта. Това съобщи "Ал Сумария".

Една от ракетите паднала в река Тигър, други две избухнали близо до футболния стадион и на територията на една от компаниите на брега срещу внимателно охраняваната "Зелена зона" в централния квартал на "Ал Карад". Съобщава се, че най-малко двама души са ранени.

"Зелена зона" - квартал в центъра на Багдад на западния бряг на река Тигър, покриващ площ от 10 квадратни км, се появи след свалянето на режима на Саддам Хюсеин през 2003 г. и официално беше наречена "Международната зона". Името "Зелена зона" обаче се вкорени в медиите, включително и защото това място се считаше за почти най-безопасното в цял Ирак, което през онези години беше потопено в продължителен вътрешен конфликт.

На нейна територия са държавни институции, къщи и вили на длъжностни лица, власти, включително парламента на страната. Има и много посолства, включително САЩ и Великобритания, както и представителства на чуждестранни компании.

През декември миналата година, за първи път от 15 години, властите частично разрешиха достъп на обикновени граждани и превозни средства. Премиерът на Ирак Адел Абдел Махди обяви пълното откриване на зелената зона на 3 юни, преди първия ден на Ид ал Фитр, който бележи края на светия месец за мюсюлманите Рамадан.

В края на октомври в резултат на обстрела на "зелената зона" един беше убит, а двама иракски войници бяха ранени, след като с минохвъргачки беше обстрелян контролно-пропускателен пункт близо до американското посолство.