В района на Солун и Пелопонес бе обявено извънредно положение заради наводненията, причинени от двудневните поройни дъждове, предадоха сръбската агенция Танюг и гръцката АНА-МПА.

На среща на местните власти в град Каламата, на която е присъствала и правителствена делегация, вчера било решено да се обявят извънредни мерки.

Спасителите са успели да извлекат 24 души от пороя в Солун, 29 души са спасени в областта Лакония и 21 - в областта Месиния, посочва АНА-МПА.

Четирима загинаха, а един е в неизвестност след като поройни дъждове предизвикаха катастрофални наводнения в Гърция, съобщиха местни медии. Наводненията нанесоха щети на стотици домове, стопански сгради, пътища, мостове.

Големи са проблемите, създадени от проливните дъждове в района на Солун. Невъзможно е движението по междуселищен път Епаноми – Неа Миханион, където пътя е разделен на две, съобщи интернет изданието Български новини.

В Солун още издирват 40-годишна жена, изчезнала при бедствието, съобщава специалният пратеник на Нова телевизия. Там за 24 часа синоптиците са засекли 15 хиляди мълнии.

Рекордни валежи вчера имаше на остров Корфу - за 24 часа паднаха 381 литра на квадратен метър. А на западния бряг се образуваха смерчове.

Метеоролозите предупреждават за нови дъждове и бури в района на Солун и Пелопонес, които могат допълнително да усложнят обстановката.

От МВнР съветват българите, които пътуват към Гърция да следят метеорологичната обстановка. През последните 24 часа част от Западна и Централна Гърция бе обхваната от проливни дъждове и бури като най-тежко бе положението в областите Пелопонес и Западна Гърция.

Регистрирани са наводнения и щети в населените места източно от Солун – Неа Миханьона, Епаноми, Агиа Триада и други, в област Западна Македония, в района на Волос, в крайбрежните райони, а в района на гр. Каламата, област Месиния, се казва в съобщение на сайта на ведомството.

Посолството на Република България в Атина и Генералното консулство в Солун следят ситуацията и поддържат контакт с местните власти. До момента няма постъпили данни за пострадали или бедстващи български граждани.

Предвид продължаващите валежи и метереологични прогнози за голям обем дъждове в района на Солун и Пелопонес, рискът от нови, сериозни наводнения остава висок през следващите 48 часа, като се очаква най-тежко да бъде засегната Северна Гърция, области на Централна Гърция, Източна Македония и Тракия.

От МВнР препоръчват българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Република Гърция, да се осведомяват редовно за пътната обстановка и да избягват пътуване в засегнатите райони.