Международният червен кръст откри Интернет страница, за да улесни контакта между оцелелите от бедствието и техните семейства по целия свят.
Сайтът www.familylinks.icrc.org има специални секции за четирите най-засегнати страни - Шри Ланка, Индонезия, Тайланд и Индия, съобщи Ройтерс.

НОВИ ТРУСОВЕ в Южна Азия
За над $13 млрд. се изчисляват щетите от земетресението в Южна Азия

Жертвите на катастрофалното земетресение в неделя и последвалите го цунами в Югоизточна Азия достигнаха 77 828 души. Това съобщи Ройтерс, като се се позова на представител на Международния Червен кръст.
Почти една трета от загиналите са деца.
Това сочат данните, оповестени тази сутрин от властите в най-засегнатите от бедствието страни.

Властите прогнозират, че и този брой може да достигне 100 000, тъй като още хиляди хора остават в неизвестност, а милиони са без храна, вода и покрив.
Продължава издирването на 2500 туристи, за които до момента няма никакви сведения.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан също предположи, че броят на загиналите може да се увеличи с десетки хиляди, след като спасителите достигнат до най-отдалечените засегнати зони.

Според експерти това е най-смъртоносното стихийно бедствие в историята на човечеството.
Световната здравна организация предупреди, че десетки хиляди души в района може да загинат в резултат на епидемии, ако мъртвите не бъдат погребани възможно най-бързо.

Президентът на Шри Ланка обяви страната за зона на на общонационално бедствие. Жертвите на острова до момента са 23 000, всички морги са пълни и телата на загиналите се разлагат по улиците.

Информация за българи в региона
  • 009411 2472684 (тел.)
  • 009411 2422788 (тел.)
  • 009411 2446403 (факс)
  • 009411 2448166 (факс)
  • e-mail: hoc.Colombo@mea.gov.in
  • Tourist Board hotline Sri Lanka 009411 2437061 (тел.)
  • India Tsunami helpline 0091 6388 (само за SMS)
  • Посолство на Шри Ланка в Делхи 009411 23010201 (тел.)
  • Най-много са жертвите в Индонезия - 40 000 души. АП съобщава, че само на Суматра, в град Мулабох са загинали около 10 000 души. В друг град - Банда-Ачех - е потвърдена смартта на 9 000 души.
    1516 са загиналите в Тайланд, където над 1500 души, повечето чужденци, са в неизвестност.
    На трето място по брой на жертвите е Индия с 12 400 загинали. Неизвестна е съдбата на 30 000 от жителите на Андаманските и Никобарските острови, които бяха най-близо до епицентъра на земетресението.

    Сред чужденците най-много са загналите германски граждани - 26, около 1000 се смятат за изчезнали, съобщи германският канцлер Герхард Шрьодер. На пресконференция в Берлин той съобщи, че общият брой на жертвите от Германия може да достигне трицифрено число.
    Загиналите френски граждани са 20, съобщи френският външен министър Мишел Барние, който се намира на тайландския остров Пукет.
    В Тайланд има и 165 ранени французи, както и още стотина, за които няма информация.
    18 са загиналите британски туристи, 13 са италианци.
    13 са и загиналите норвежци, но между 700 и 800 норвежки граждани остават в неизвестност. С 1500 шведи досега не е установена връзка.

    В Тайланд няма официално постъпили данни за изчезнали или пострадали българи. Това заяви временно управляващият българското посолство в Тайланд Мима Николова, цитирана от Дарик радио.
    Обявените за изчезнали Иван Тодоров и Росица Балтаджиева са се свързали със своите близки и са добре.
    Министерството на външните работи няма данни за пострадали български граждани след опустошителното земетресение с цунами в района Югоизточна Азия, предаде БНР.
    Това се потвърждава с последната информация, с която разполага министерството, получена от Тайланд, Индонезия и Индия.

    Хуманитарни организации и западни правителства засилват усилията си за оказване на помощ на оцелелите от земетресението в Индийския океан, при което в десет страни загинаха над 68 хиляди души.

    Съединените щати увеличиха двойно обещаната помощ и ще отпуснат 35 милиона долара.
    Държавният секретар Колин Пауъл отхвърли предположенията, че неговата страна неохотно оказва помощ.
    Координаторът на хуманитартните операции от ООН Ян Егеланд, който първоначално разкритикува западните страни, сега похвали усилията им.

    Две групи от американски военни кораби пътуват към засегнатите райони, 14 военни самолета също ще доставят помощи в Тайланд и Шри Ланка.
    Австралия обеща да даде повече от 25 милиона долара в помощ предимно за Индонезия, съобщи БиБиСи.

    Междувременно стана ясно, че световни експерти по природните бедствия ще обмислят създаването на система за обявяване на тревога при опасност от цунами в Индийския океан на съвещание в началото на януари, предаде БТА, цитирайки Франс прес.
    Срещата ще състои в Кобе, Япония, под егидата на Световната конференция на ООН за намаляване опасността от природни бедствия. На нея ще бъде обсъдено как да се създаде система за тревога по подобие на тази за Тихия океан, съобщи д-р Лаура Конг, директор на Международния център за тревога при цунами, базиран в Хавай.
    Според информация на медиите, някои страни, сред които Индия, отказвали да въведат системи за обявяване на тревога заради високата им цена.

    Мощното и разрушително земетресение е довело до увеличаване скоростта на въртене на Земята, намалявайки продължителността на денонощието с части от секундата, съобщиха американски геофизици.
    Според учените силните трусове вътре в земната кора са довели до колебание на оста на въртене на Земното кълбо, предаде Газета Ру.

    Експертът по геофизика в Лабораторията за реактивно движение на NASA в Калифорния заяви, че при силните подземни трусове е станало преместване на маси към ядрото на планетата, което е довело до намаляване на времето за извършване на пълен оборот около оста и преместване на самата ос с около 2.5 см.