Огромна експлозия в химически парк в западногерманския град Леверкузен изпрати колона черен дим във въздуха, като властите призоваха жителите да останат на закрито и да затворят прозорците си, предаде "Франс прес".

"Ройтерс" уточнява, че един човек е загинал, а няколко се водят за изчезнали

Спешните служби са спасили 12 ранени и още четирима, които са били сериозно ранени. Освен това петима души се водят за изчезнали.

МВнР: Няма данни за пострадали българи при експлозията в гр. Леверкузен

МВнР: Няма данни за пострадали българи при експлозията в гр. Леверкузен

Препоръчва се на жителите да затворят прозорците

Взривът в индустриалния обект Chempark предизвика предупреждение за "изключителна опасност" в предупредителното германско приложение NINA, призовавайки жителите да затворят всички врати и прозорци и да звънят колкото е възможно по-малко на телефонните номера за спешни случаи, за да са колкото е възможно по-свободни.

Полицията в близкия град Кьолн написа в "Туитър", че са затворили няколко магистрали в района на Леверкузен заради "големи щети".

Жители са уточнили, че взривът е можело да бъде чут надалеч, като някои казват, че прозорците им са се разтресли от силата на експлозията.

Мнозина споделиха кадри в социалните мрежи на дима, виещ се от химическия обект в квартал "Буериг" на Леверкузен, в който се помещават няколко известни компании, включително Bayer, Evonik Industries и Lanxess.

Местните медии уточняват, че експлозията изглежда е станала в инсталация за изгаряне на опасни отпадъци на обекта. "Ройтерс" допълва, че взривът е предизвикал пожар в склад за гориво.  

"По все още неизвестни причини е имало експлозия в Chempark в Леверкузен", заяви компанията Chempark в своя "Туитър", добавяйки, че пожарникарите са на мястото на инцидента.

"Жителите са помолени да се преместят в затворени стаи и да държат вратите и прозорците затворени", допълниха от компанията.