Половината от старата фондова борса в Копенхаген е напълно изгоряла, съобщава "Ройтерс".

Датските власти уточниха, че са са останали само външните стени, след като вчера пламъците обхванаха сградата и причиниха срутване на покрива ѝ.

Огънят, който разруши 400-годишната емблематична сграда, събаряйки кулата ѝ - сцена, която напомни пожара през 2019 г. в катедралата Нотр Дам в Париж - все още гори на някои труднодостъпни места.

Приблизително половината сграда в холандски ренесансов стил е спасена, въпреки че и по нея са нанесени огромни щети, тъй като при гасенето на огъня огнеборците я наводниха.

Пожар избухна в емблематична сграда в Копенхаген

Пожар избухна в емблематична сграда в Копенхаген

Историческата фондова борса е била в ремонт

"Всичко, което някога е било част от етажните прегради и строителните конструкции вътре, е изгорено. Остават само външните стени - една празна черупка", обясни ръководителят на операциите на пожарната в Копенхаген Франк Триер Микелсен.

Гасенето на пожара отне повече време от очакваното поради задържащи се джобове на пламъци, открити в развалините. Очаква се работата да продължи поне до утре сутринта.

През нощта бяха монтирани големи контейнери, които да поддържат повредените стени и да предотвратят срутването на историческата тухлена зидария.

В сградата вече не се помещава Датската фондова борса, а служи като седалище на Търговската камара.