Работниците, които обновяват Нотр Дам, нарушавали забраната за пушене, признава фирмата изпълнител, но отрича всякаква връзка с опустошителния пожар, съобщава "Франс24", цитирайки АФП.

"Имаше колеги, които от време на време нарушават правилата и ние съжаляваме за това", заяви говорител на компанията Le Bras Freres, преди да добави: "по никакъв начин един фас не може да бъде причина за пожара в Нотр Дам".

Говорителят Марк Ешкенази обяснява, че някои работници "са признали пред полицията, че от време на време пушат", потвърждава доклад в сатиричния вестник Le Canard Enchaine.

Компанията Parishad има строга забрана за пушене на скелето, което е издигнато около камбанарията, тъй като е подложено на основен ремонт с цел възстановяване на оловното покритие и фугите.

Сега вече разрушеният покрив бе от дърво и включва някои от оригиналните греди от 12-ти век, но като се има предвид височината на сградата и времето, необходимо за слизане от строителната площадка, някои работници са пренебрегнали правилата, допълва Ешкенази.

"Всеки, който някога се е опитвал да запали огън у дома, знае, че това не става чрез поставяне на фас върху дъбов дънер", обяснява той, отхвърляйки хипотезата за цигара причинила пожара.

Френските следователи вече са разпитали работниците на обекта и други свидетели и сега се опитват да открият произхода на пожара.

Пожарът в  "Нотр Дам" е напълно потушен, започва разследване
Обновена

Пожарът в "Нотр Дам" е напълно потушен, започва разследване

Вече са събрани близо 400 милиона евро за възстановяване

Има медийни спекулации, че може да е причинено късо съединение на един от временните асансьори в скелето, използвано от работниците.

Двигателите "не представляват проблем. Във всеки случай те са далеч от камбанарията и е установено, че пожарът е започнал вътре в сградата", обяснява Ешкенази.

Във вторник катерачите бяха изпратени да разпънат брезент по структурата, за да я предпазят от дъжд, който се очаква в Париж през следващите дни. Френските власти се притесняват, че оцелялата част от покрива и известните сводести тавани могат да претърпят допълнителни щети.

Туристи и французи се събират по бреговете на Сена, за да наблюдават обезобразения паметник, чиито известни стъклописи, кули, камбани и повечето от неговите произведения на изкуството и реликви са оцелели в пламъка.

Пожарникари и инженерни работят по издигането на скеле и други дървени подпори, за да запазят каменната конструкция от срутване.

Франция с международен конкурс за архитекти за кулата на Нотр Дам

Франция с международен конкурс за архитекти за кулата на Нотр Дам

Късо съединение е вероятната причина за пожара в Нотр Дам