Пожарът в "Нотр Дам" е напълно потушен, пожарникарите ще останат на мястото на инцидента през целия ден, започва разследване. Вече са събрани близо 400 милиона евро за възстановяване, съобщават медиите по света.

"Успяхме да потушим напълно пожара. Сега архитектите и експертите трябва да определят обхвата и възможностите за работа вътре в сградата", коментира официалният представител на Корпуса на пожарникарите от Париж Габриел Плюс. Въпреки това, според него, пожарникарите ще останат на мястото на инцидента през целия ден в случай на тлеещи и скрити огнища. 

Съветът включва специалисти от научното отделение на полицията, които трябва да определят кои реликви трябва първи да бъдат изнесени. Мащабът на загубите може да е по-малък, отколкото се смяташе преди, стъклените цветни витражи са оцелели

"След повече от 9 часа близо 400 пожарникари от Париж потушиха ужасяващия пожар. Структурата на катедралата е запазена и основните произведения на изкуството са поставени на сигурно място, благодарение на комбинираното действие на различните служби на държавата, които работят заедно", коментират пожарните служби и отбелязват, че двама полицаи и един пожарникар са леко ранени по време на операцията.

Следователи вече се опитват да установят как е започнал пожара, който погълна покрива на катедралата и срути осем-вековната кула. Необходими задълбочени проверки на здравината на катедралата, коментира зам.-министърът на вътрешните работи Лоран Нунез.

Парижката прокуратура заяви, че е започнала разследване, няколко полицейски източника коментират, че засега се работи върху предположението, че пожарът е случаен.

Макрон събира водещи архитекти и реставратори за "Нотр Дам"
Обновена

Макрон събира водещи архитекти и реставратори за "Нотр Дам"

Най-богата фамилия във Франция дава 100 милиона евро за катедралата

Според съобщения на френски прокурори, пожарът вероятно е причинен от инцидент. "Ние подкрепяме хипотезата за инцидент", коментира прокурорът на Париж Реми Хейц, добавяйки, че 50 души работят по разследването, което се очаква да бъде дълго и сложно.

Той уверява, че ще се направи всичко възможно за установяване на произхода на пожара и потвърждава, че изслушванията на свидетели продължават. Парижки следователи разпитват работниците, които са били ангажирани с възстановяването на катедралата.

Кметът на Париж Ан Идалго заяви, че кметството на града ще отпусне 50 млн. евро за възстановяването на катедралата.

Ръководителят на регион Ил дьо Франс Валери Пекрес обяви отпускането на 10 милиона евро за спешна помощ за възстановяването на катедралата.

Най-богата фамилия във Франция - Пино ще деблокира 100 милиона евро чрез инвестиционната си компания за катедралата, коментира по-рано Франсоа-Анри Пино.

Милиардерът Бернар Арно се присъедини и обяви, че ще дари 200 млн. евро за реконструкция на "Нотр Дам". "Семейство Арно и групата LVMH биха искали да покажат своята солидарност във време на национална трагедия и се обединяват, за да помогнат за възстановяването на тази изключителна катедрала, която е символ на Франция, на нейното наследство и на френското единство".

Огънят в "Нотр Дам" е почти изгасен

Огънят в "Нотр Дам" е почти изгасен

Щетите от пожара са огромни

"Това е символ на нашата страна и рискуваме да бъде унищожена", заяви министърът на културата Франк Рийстер.

Пожарникарите, които влязоха в горящата катедрала, спасиха много от нейните съкровища, въпреки че някои картини останаха вътре, допълва той

Еманюел Макрон обеща, че Франция ще възстанови "Нотр Дам", "ще я изградим заедно. Без съмнение това ще бъде част от френската съдба и нашият проект през следващите години" каза Макрон пред катедралата малко преди полунощ.

Благотворителната фондация на Франция, която работи за защита на френското наследство, започна международен призив за набиране на средства за възстановяване, което вероятно ще струва стотици милиони евро.

Други кампании започват в САЩ, а хора по света обещават да помогнат чрез социалните медии.

Кулата-стрела на Нотр Дам рухна, обхваната от пламъци
Обновена

Кулата-стрела на Нотр Дам рухна, обхваната от пламъци

Това стана на фона на усилията

Спасени са медните статуи, представящи дванадесетте апостоли и четирима евангелисти, които са свалени от кран миналата седмица като част от ремонтните дейности.

Светият венец от тръни - Една от най-ценните реликви на "Нотр Дам", короната претендира да бъде част от първоначалния трънен венец, поставен върху главата на Христос по време на разпятието му. Първоначално в Йерусалим, венецът е дарен на крал Луи IX през 1238 г., който строи "Сент Шапел" в Париж, за него, а по-късно е преместен в "Нотр Дам". Част от тръните са разпространени като реликви по целия свят.

Туниката на свети Луи - ленена дреха от 13-ти век, за която се приема, че принадлежи на крал Луи - единственият френски крал, който става светец. Коронован през 1226 г., Луи участва в Седмия кръстоносен поход и умира по време на Осмия кръстоносен поход през 1270 г. Той е канонизиран през 1297 г. 

Прозорецът Северна Роза - Един от големите витражи е невредим, според френски журналисти. 

Непотвърдено и неясно е състоянието на:

Слизане от кръста - скулптурата  на Никола Кусто, която се намира в главния олтар на "Нотр Дам". Снимки показват, че скулптурата е най-вече невредима, но състоянието й не е потвърдено.

Прозорците Западна и Южна Роза - информацията за състоянието на другите прозорци на катедралата са противоречиви. Западният прозорец на катедралата е по-малък от останалите и е построен първи (през 1225 г.). Южният прозорец е по-голям и по-богато украсен, и е построен около 1260 година.

Големият орган - той е оцелял, но състоянието на всички 8000 тръби е неизвестно. Първоначално създаден през 1403 г., той е обновяван през вековете, най-скоро през 2013 г., но някои от сегашните тръби датират от средновековната епоха.

Мадоната с младенеца - едноименната статуя, с която катедралата споделя името си е създаден през 14 век и преместена в "Нотр Дам" през 1818 година.

Катедрални камбани - катедралата има 10 камбани - най-старата "Емануил", тежи 13 тона е създадена през 15-ти век и преработена през 1681 година.

Статуя на свети Денис - друга скулптура от 18 век от Никола Кусто. Свети Денис е покровител на Париж, а в катедралата е изобразено негово проповядване.

Картина на свети Тома Аквински - създадена през 17-ти век, тя е предадена на катедралата през 1974 г., тази картина изобразява светеца и хора, които пият от извор на мъдростта.

Катедралата "Нотр Дам" гори
Обновена

Катедралата "Нотр Дам" гори

Президентът Еманюел Макрон отмени обръщението си