Френският премиер обяви международен конкурс за архитекти за възстановяване на кулата на катедралата Нотр Дам. Едуар Филип говори след специално заседание на кабинета в сряда, проведено от френския президент Еманюел Макрон, с акцент върху реконструкцията на катедралата.

Филип обясни, че целта на съревнованието е "да се направи на Нотр Дам кула, адаптиран към технологиите и предизвикателствата на нашето време".

Той каза, че властите все още нямат оценка за общите разходи за ремонтните дейности. Макрон заяви по-рано, че иска катедралата да бъде възстановена след пет години, а Филип допълва, че "това очевидно е огромно предизвикателство и историческа отговорност".

Пожарът в  "Нотр Дам" е напълно потушен, започва разследване
Обновена

Пожарът в "Нотр Дам" е напълно потушен, започва разследване

Вече са събрани близо 400 милиона евро за възстановяване

Следователи определят късо съединение като възможна причина за пожара, който избухна в катедралата "Нотр Дам", съобщава "Паризиен". "Вероятно е имало късо съединение. Следователите повдигат въпроси относно механизмите за повдигане, използвани при ремонтните дейности", съобщава източник от следствието.

По-рано, строителна компания Europe Echafaudage, която се занимава с реставрацията на катедралата, заяви, че спазва всички изисквания и протоколи за безопасност.

Тридесет служители, работещи по реставрацията преди избухването на пожара, са разпитани от прокурорите в Париж във вторник. Това са строителни работници и служители по сигурността на "Нотр Дам", съобщава прокуратурата в Париж.

Разпитите продължат и в сряда, "разследващите продължават да търсят истината и да идентифицират произхода и причините за пожара", допълват властите. Опустошителният пожар избухна в "Нотр Дам" в понеделник вечерта, което доведе до разпадането на капителите на катедралата и две трети от покрива й.

След трагичния инцидент, френските власти, бизнесмени, обществени организации и общества, които се борят за опазване на исторически паметници, веднага започнаха да събират средства за възстановяването на емблематичната катедрала.

Вече са събрани почти 1 млрд. долара за ремонта на "Нотр Дам"

Вече са събрани почти 1 млрд. долара за ремонта на "Нотр Дам"

Приносът дойде предимно от местни и американски компании