Около 700 души вероятно са загинали, след като лодка с мигранти се преобърна край бреговете на Либия през нощта. Това е една от най-големите трагедии с мигранти в Средиземно море, съобщават официални лица, цитирани от „Ройтерс".

28 души са били спасени. Инцидентът е станал в либийски води, южно от южния италиански остров Лампедуза, съобщава представител на италианската брегова охрана.

Ако броят на жертвите се потвърди, това ще бъде една от най-големите трагедии по време на дългогодишната мигрантска криза по Южното Средиземноморие. Освен това броят  на загиналите от началото на годината ще нарасне до над 1500 души.

Италиански представител потвърди, че кораби на Военноморските сили участват в спасителната операция, която се координира от италианската брегова охрана в Рим.

Смята се, че лодката се е обърнала, когато мигрантите се преместили към едната страна на претъпкания плавателен съд, при наближаването на търговски кораб.

Първите детайли за случилото се дошли от оцелял, който говорел английски. Той заявил, че на борда е имало най-малко 700 души, ако не и повече. При приближаването на другия плавателен съд хората се преместили към едната страна на лодката, защото се надявали, че ще бъдат спасени.

Около 20 000 мигранти са достигнали до бреговете на Италия тази година, по данни на Международната организация по миграция. Броят им е по-малък, отколкото за първите четири месеца на миналата година, но смъртните случаи са се увеличили почти девет пъти.