Службата на ООН за правата на човека (OHCHR) предупреди, че "анархията" се разпространява в ивицата Газа, съобщава "Ройтерс".

Извършват се необуздани грабежи, незаконни убийства и стрелби, а населението е изправено пред остра хуманитарна криза.

Ръководителят на OHCHR за Газа и Западния бряг Аджит Сунгхай посочи, че се извършват убийства и грабежи в отсъствието на правоприлагащи органи, свързани с "демонтирането на местния капацитет на Израел за поддържане на обществения ред и безопасност в Газа".

ООН: Възстановяването на домовете в Газа ще отнеме 80 години

ООН: Възстановяването на домовете в Газа ще отнеме 80 години

Очаква се бедността сред населението да нарасне до над 60%

"Нашата служба е документирала предполагаеми незаконни убийства на местни полицаи и хуманитарни работници и пресичане на доставките, необходими за оцеляването на цивилното население. Анархията се разпространява", подчерта Сунгхай, който се завърна от посещение в Газа вчера.

Израел се зарече да унищожи "Хамас", след като бойците на групировката убиха 1200 души и взеха над 250 заложници на 7 октомври. Оттогава най-малко 38 848 палестинци са били убити в ответната офанзива на Израел.

Джеръми Лорънс, говорител на OHCHR, заяви, че условията в Газа са "довели до предвидимото и напълно очаквано разплитане на структурата на обществото в анклава, настройвайки хората един срещу друг в битка за оцеляване и разкъсвайки общностите".

"Има грабежи, тълпата раздава правосъдие, изнудва се за пари, семейни спорове, произволни стрелби, битки за пространство и ресурси и виждаме младежи, въоръжени с пръчки, да управляват барикади", изреди той.

12 души се удавиха в опит да достигнат до помощи, доставени по въздух в Газа

12 души се удавиха в опит да достигнат до помощи, доставени по въздух в Газа

Палестинският анклав е изправен пред глад