Пандемии като настоящата от новия коронавирус са резултат от унищожаването на природата от човечеството. Това обявиха високопоставени представители на ООН, СЗО и международната природозащитна организация WWF International, а светът пренебрегва тази сурова реалност от десетилетия, пише "Гардиън".

Незаконната и неустойчива търговия с диви животни, както и опустошаването на горите и други диви места все още са движещите сили за нарастващия брой болести, прескачащи от дивата природа към хората.

Те призовават за екологосъобразно и здравословно възстановяване от пандемията от COVID-19, по-специално чрез реформиране на разрушителното земеделие и неустойчивите диети.

Доклад на WWF, също публикуван днес, предупреждава: "Рискът нова болест, предадена от дивата природа към човека, да се появи в бъдеще е по-висок от всякога, с потенциал да опустоши здравето, икономиките и глобалната сигурност."

Унищожаването на природата от човека ще доведе до още смъртоносни пандемии

Унищожаването на природата от човека ще доведе до още смъртоносни пандемии

Човешката дейност в природата увеличава рисковете от заразяване

Ръководителят на WWF във Великобритания заяви, че търговските споразумения след Брекзит, които не успяват да защитят природата, ще оставят Великобритания "съучастник в увеличаването на риска от следващата пандемия".

Високопоставени фигури отправиха поредица от предупреждения от март насам, като водещите световни експерти в областта на биоразнообразието изтъкнаха, че в бъдеще са възможни още по-смъртоносни епидемии, освен ако необузданото разрушаване на природния свят не бъде бързо прекратено.

По-рано през юни шефът на ООН за околната среда и водещ икономист заяви, че COVID-19 е "SOS сигнал за човешката инициатива" и че настоящото икономическо мислене не признава, че човешкото богатство зависи от здравето на природата.

"Видяхме много болести да се появяват през годините, като Зика, СПИН, САРС и Ебола и всички те произхождат от животински популации в условия на силен натиск върху околната среда", изтъкват Елизабет Марума Мрема, ръководител на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие, Мария Нейра, директор на Световната здравна организация за околната среда и здравето, и Марко Ламбертини, ръководител на WWF International, в статия за "Гардиън".

С коронавируса "тези епидемии са прояви на опасно небалансираната ни връзка с природата", настояха те и допълват: "Всички те илюстрират, че собственото ни разрушително поведение към природата застрашава собственото ни здраве - сурова реалност, която колективно пренебрегваме от десетилетия."

Разрушителното унищожаване на природата ще доведе до още по-пагубни епидемии

Разрушителното унищожаване на природата ще доведе до още по-пагубни епидемии

"Има един вид, отговорен за пандемията от COVID-19 - ние"

"Тревожно е, че въпреки че COVID-19 ни даде още една причина за опазване и съхраняване на природата, видяхме обратното. От Големия Меконг, до Амазонската джунгла и Мадагаскар се появиха тревожни информации за засилено бракониерство, незаконна сеч и горски пожари, докато много страни участват в прибързани отстъпления от екологичните стандарти и съкращаване на финансирането за опазване. Всичко това идва в момент, когато най-много се нуждаем от това", предупреждават още експертите.

"Трябва да възприемем справедливо, здравословно и зелено възстановяване и да започнем по-широка трансформация към модел, който цени природата като основа за здраво общество. Ако не го направим, а вместо това се опитваме да спестим пари, като пренебрегваме опазването на околната среда, здравните системи и мрежите за социална сигурност, това вече се оказа фалшива икономика. Сметката ще бъде платена многократно", подчертават още те. 

Докладът на WWF заключава, че основните движещи фактори за болестите, които преминават от диви животни към хора, са унищожаването на природата, интензифицирането на земеделието и животновъдството, както и търговията и консумацията на високорискови диви животни.

Загубата на дива природа - голям икономически удар за света

Загубата на дива природа - голям икономически удар за света

Най-потърпевша ще бъде икономиката на САЩ

Докладът призовава всички правителства да въведат и прилагат закони за премахване на унищожаването на природата от веригите за доставки на стоки, а обществата да направят диетите си по-устойчиви.

Говеждото, палмовото масло и соята са сред стоките, често свързвани с обезлесяването, а учените настояват, че избягването на месо и млечни продукти е единственият най-значителен начин за хората да намалят въздействието си върху околната среда на планетата.

Таня Стийл, ръководител на британския клон на WWF, коментира, че търговските споразумения след Брекзит трябва да защитават природата: "Не можем да бъдем съучастници в увеличаването на риска от следващата пандемия. Нуждаем се от категорично законодателство и търговски споразумения, които ни спират да внасяме храна, която е резултат от необуздано обезлесяване или чието производство пренебрегва лошите стандарти по отношение на благосъстоянието и екологията в страните производители. Правителството има златна възможност да направи трансформативна, водеща в света промяна."

В доклада на WWF се казва, че 60-70% от новите заболявания, появили се при хората след 1990 г., идват от дивата природа. За същия период са разчистени 178 млн. хектара гора, което се равнява на повече от седем пъти повече от площта на Великобритания.

Човечеството унищожава дивата природа от върховете на дърветата до дълбините на океана

Човечеството унищожава дивата природа от върховете на дърветата до дълбините на океана

Една трета от всички оценени видове са под заплаха от изчезване