Броят на убийствата нарасна до рекордно високо ниво в света през 2021 г., отчасти воден от стреса и икономическия натиск по време на локдауните заради COVID-19, се казва в доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.

Около 458 000 души са били убити умишлено, повече от 400 000 до 450 000, регистрирани всяка година, откакто ООН започна да събира данните през 2000 г., се казва в Глобалното проучване на убийствата на Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC).

Ескалацията на гангстерското или политическото насилие в Еквадор, Мианмар и други страни е изиграла своята роля, се казва в проучването.

Но последствията от блокирането, при което хората бяха затворени вътре за дълги периоди, също са взели своето.

"Забележимият скок в убийствата през 2021 г. може да се отдаде отчасти на икономическите последици от ограниченията, свързани с COVID-19", се казва в доклада.

Първоначално блокирането, наложено по целия свят от 2020 г., може да е намалило броя на убийствата, тъй като потенциалните убийци до голяма степен са останали по домовете си и живели само с хората в своето домакинство, се казва в проучването.

Но "в по-дългосрочен план може да се очаква отрицателните социални и икономически последици от блокирането, което може да включва повишен стрес и безпокойство, безработица или загуба на доходи, да повлияят на тенденциите в убийствата чрез създаване на среда на "напрежение", която кара хората да извършват престъпления", се казва в доклада.

В Колумбия строгите мерки за блокиране, наложени през март 2020 г., доведоха до рязък, но краткотраен спад на убийствата, установиха изследователите. Това беше последвано от скок през 2021 г.

Като цяло, страните в Америка продължават да имат най-висок процент на убийства от петте глобални региона - повече от шест пъти спрямо Европа, където убийствата са най-малко.

През 2021 г. осем от 10-те държави с най-високи нива на убийства са били в Латинска Америка и Карибите, се казва в доклада, цитирайки фактори като престъпни групи, които се състезават за контрол над пазарите, слабо върховенство на закона и социално неравенство.

Хондурас, Ямайка, Тринидад и Тобаго и Мексико са сред страните с най-високи нива на убийства. Двете държави в топ 10 извън Латинска Америка и Карибите са Мианмар и Южна Африка.

В Еквадор правителството обвини за нарастването на убийствата наркобандите, които използват страната като транзитен пункт по пътя към Съединените щати и Европа.

В Мианмар, след като свали избраното правителство на Аун Сан Су Чи през февруари 2021 г., военната хунта на Мианмар срещна продължителна съпротива в провинцията от милиции, съюзени s   демократично-избраната власт. В доклад на ООН от 2022 г. се казва, че войските са извършили масови убийства и нападали цивилни.

Армията на Мианмар заяви, че е длъжна да гарантира мира и сигурността. Тя отрече да са извършени жестокости и обвини "терористите" за предизвикване на безредици.

Проучването на UNODC за убийствата, публикувано на всеки четири до пет години, анализира развитието до 2021 г., тъй като това беше последната година с пълен набор от данни.

В проучването се казва, че се разглеждат убийствата на един човек от друг, които са били умишлени и незаконни.

"Смърт в резултат на терористични дейности" беше включена въпреки липсата на международна дефиниция за тероризъм и повечето смъртни случаи в конфликти бяха изключени, въпреки че "често е трудно да се разграничат" видовете убийства в конфликтни ситуации, които трябва да бъдат включени, и тези това не трябва, се казва в проучването.

Над 10 500 криминални убийства в Русия от началото на 2023

Над 10 500 криминални убийства в Русия от началото на 2023

Показват данни на руското вътрешното министерство