В столицата на Украйна Киев се извиха опашки от стотици хора за ваксиниране срещу COVID-19, след като достигането на рекордно равнище на заразените и починалите накара властите да затегнат противоепидемичните мерки, информира "Ройтерс".

22 415 заразени са регистрирани през последните 24 часа, което надхвърля предишния рекорд от 20 341 заразени на 3 април. Данните на здравното министерство също така показват, че още 546 души са починали, което е повече от досегашния рекорд от 538 жертви, регистриран във вторник (19 октомври).

Украйна счупи рекорда си за починали от COVID-19

Украйна счупи рекорда си за починали от COVID-19

2 852 души са приети в болници през изминалото денонощие

Заразените с коронавируса сред населението от 41 млн. души на Украйна се увеличават от седмици, което накара правителството да затегне ограниченията миналия месец.

Ваксинациите са задължителни за правителствени и общински служители като учители, а неваксинирани хора не могат да посещават ресторанти, спортни и други обществени събития.

Западният град Лвов засили ограниченията по-рано този месец и предупреди, че може да го направи отново, докато кметът на Киев каза днес, че градът ще влезе в "червената" опасна зона тази седмица и че ще бъдат въведени подходящи ограничителни мерки.

Една млада двойка отбеляза пред "Ройтерс", след като получи първите си дози ваксина, че имунизацията ще им позволи да работят.

"Тъй като става задължително, нямаме избор да не го направим. В противен случай нямаше да го направим", коментира 24-годишният Владислав.

Попитана за високото ниво на заразени и починали, 23-годишната Мария отговори: "Хората не носят маски, не използват антисептици. И затова се заразяват."

Въпреки опашките в Киев, общото ниво на ваксиниране в Украйна остава ниско. Правителствените данни показват, че около 8,4 млн. украинци са получили първа доза, докато 6,7 млн. души са напълно ваксинирани.

За да ускорят процеса, властите отвориха стотици пунктове за ваксинация, включително на гарите, след като на неваксинираните бяха забранени пътуванията на дълги разстояния.

Общият брой на заразените от началото на епидемията в Украйна е около 2,7 млн. души, от които са починали 62 389 души.