Почти 14 млн. души може да гладуват в Латинска Америка и Карибите тази година в резултат на социално-икономическото въздействие на пандемията Covid-19. Това обявиха от Световната продоволстдвена програма.

Според оценки, публикувани от агенцията, която е под егидата на ООН, в 11 страни в региона, където вече има близо 4 млн. души, изправени пред несигурност по отношение на изхранването, още 10 млн. души могат да бъдат доведени до бедност и глад.

Най-тежко засегнатата страна вероятно ще бъде Хаити, където броят на хората, които са изправени пред сериозна продоволствена несигурност, може да нарасне от 700 000 на 1,6 милиона души, уточниха от Световната продоволствена програма. Също така в особен риск са венецуелските имигранти, живеещи в Колумбия, Еквадор и Перу.

Мигел Барето, регионален директор на Световната продоволствена програма за Латинска Америка и Карибите, подчерта: "Жизненоважно и спешно е да предоставим продоволствена помощ на нарастващия брой уязвими хора в региона, както и на тези, които зависят от неформална работа. Все още имаме време да попречим на пандемията COVID-19 да се превърне в пандемия от глад."