Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрушенко заяви, че недостигът на питейна вода вече е достигнал критично ниво, съобщи Си Ен Ен.

Петро Андрушенко заяви, че хората трябва да се регистрират, за да получат питейна вода, и могат да я получават само на всеки два дни.

Основната инфраструктура и услуги като вода, газ и електричество все още не са възстановени в града след продължителната обсада от руските сили.

Путин разяснил на Макрон и Шолц как работят за мирен живот в Мариупол
Обновена

Путин разяснил на Макрон и Шолц как работят за мирен живот в Мариупол

Предупредил и западът да спре да помпа Украйна с оръжия

"Преди количеството вода беше малко, но сега то е намаляло напълно. Необходимо е да се регистрирате на опашката ... В бъдеще температурата ще се повиши, нивото на водата ще спадне и тя ще бъде по-малко", заяви пред Си Ен Ен Петро Андрушенко.

Той каза, че водата, която се предоставя, е "много условно може да се нарече питейна вода", която се нуждае от преваряване.

Той добави, че се опасява, че в югоизточния град може да избухнат болести заради количеството боклук и трупове, заровени в плитки гробове.

"Очакваме холера или всяка вирусна епидемия, свързана със стомашно-чревния тракт. В резултат на нехигиеничните условия това може да се случи.

Русия изпрати втори кораб да товари метал от Мариупол

Русия изпрати втори кораб да товари метал от Мариупол

Украйна определи като грабеж извозването на метал за Русия

Най-лошото е, че такова елементарно нещо като дизентерията в сегашните условия и при нефункциониращата медицинска система, липсата на лекарства, липсата на лаборатории и всичко, с което сме свикнали, липсата на ваксини в Мариупол ... Дори дизентерията може да убие десетки хиляди."