Кипър планира да отвори отново летищата си от 1 март, съобщи "Ройтерс".

Агенцията отбелязва, че ще има различни мерки на здравните власти за пристигащите туристи.

Средиземноморският остров е приел системата от три основни цвята червен, жълт и зелен за пристигащите от държавите-членки на ЕС или третите страни като Великобритания, Русия и Израел, които са основни за местната туристическа индустрия.

Министерството на транспорта заяви, че удължава до 31 март задължителната седемдневна карантина за пристигащите от Обединеното кралство в сгради под надзора на здравните власти. Тази практика съществува за британските граждани още от миналия декември.

Израел и Кипър договориха свободно пътуване за Covid ваксинираните туристи

Израел и Кипър договориха свободно пътуване за Covid ваксинираните туристи

Преди това Израел се споразумя с Гърция за това

Възприемайки поетапен подход, властите заявиха, че всички пристигащи от 1 до 31 март от "зелени" страни ще се изискват безплатен PCR тест при пристигане, като изискването се очаква да бъде отменено от 1 април.

Лицата, пристигащи от "жълти" страни, се нуждаят от PCR тест 72 часа преди пътуването, а тези от страни в червено ще се нуждаят от двоен PCR тест преди и при пристигането на Острова на Афродита. България попада в тази категория.

"Кодирането на държавата" ще се разглежда ежеседмично, отбелязва "Ройтерс".

Приходите от туризъм представляват около 13% от икономиката на Кипър. От началото на месец февруари магазините бяха отворени на Кипър при спазване на строги мерки.