Израел и Кипър обявиха споразумение за туризъм в неделя, за да позволят на гражданите, които са били ваксинирани срещу коронавирус, да пътуват между страните, без да се налага карантина. Споразумението между двете средиземноморски държави е стъпка към възстановяването на техните туристически индустрии, които бяха силно засегнати от почти годишната пандемия, предаде АП.

"Това отваря възможността за рестартиране на туризма в близко бъдеще", каза премиерът Бенямин Нетаняху. "Кипърски туристи в Израел и израелски туристи в Кипър." Президентът на Кипър Никос Анастасиадес заяви, че очаква сделката да влезе в сила от 1 април. Анастасиадес също така заяви, че е много заинтересован да получи повече детайли за възможно лечение на COVID-19, разработвано от израелската болница Ичилов, и заяви, че Кипър ще участва в предстоящи клинични изпитвания.

Припомняме, че миналата седмица Израел вече постигна подобна сделка с Гърция.

За трите държави туризмът е приоритетен сектор.

Гърция и Израел договориха Covid ваксинираните туристи да пътуват свободно

Гърция и Израел договориха Covid ваксинираните туристи да пътуват свободно

Без да се налагат тестове и карантина, обеща Нетаняху

Правителствата и разработчиците по целия свят проучват потенциалното използване на "паспорти за ваксини" като начин за отваряне на икономиката чрез идентифициране на защитените срещу коронавируса. Такива инструменти имат последствия като потенциално изключване на цели групи от социално участие и призовават законодателите да помислят сериозно как се използват.

Индустриите за пътувания и развлечения, които се борят да работят с печалба, като същевременно налагат разпоредби за социално дистанциране, са особено заинтересовани от начин за бърза проверка кой има защита.

Ваксина срещу вариант: Обещаващи данни в надпреварата на Израел срещу коронавируса

Ваксина срещу вариант: Обещаващи данни в надпреварата на Израел срещу коронавируса

Големият въпрос е дали ваксините могат да унищожат пандемията?