Бързото разпространение на ваксинацията в Израел е най-голямото реално проучване на ваксината COVID-19 на Pfizer, а резултатите са обещаващи, пише "Ройтерс".

Повече от половината с право на ваксинация израелци - около 3,5 милиона души - вече са ваксинирани изцяло или частично. При по-възрастните и рисковите групи, които са първите, се наблюдава драстичен спад на заболявания.

Сред първата напълно ваксинирана група има 53% намаление на новите случаи, 39% спад в хоспитализациите и 31% спад на тежки заболявания от средата на януари до 6 февруари, коментира Еран Сегал, учен в Института Вейзман в Реховот, Израел.

През същия период сред хората под 60-годишна възраст, които са получили право на доза по-късно, новите случаи са намалели с 20%, но хоспитализациите и тежките заболявания са нараснали съответно с 15% и 29%.

"Ройтерс" интервюира водещи учени в Израел и в чужбина, израелски здравни служители, ръководители на болници и двама от най-големите доставчици на здравни услуги в страната за това, което новите данни показват от най-ефективното разпространение на ваксини в света.

Ваксинацията предостави база данни с информация за това колко ефективни са ваксините извън контролираните клинични изпитвания и в кой момент страните могат да постигнат търсен, но неуловим стаден имунитет.

Повече ще бъде известно след две седмици, тъй като екипите анализират ефективността на ваксините при по-млади групи израелци, както и целеви групи от хора, болни от диабет, рак и бременни жени, проучването е поне 10 пъти по-мащабно от тези клинични проучвания.

"Трябва да имаме достатъчно разнообразие от хора в тази подгрупа и достатъчно време за проследяване, за да можем да направите правилните заключения", обясни Ран Баличер, главен директор иновации на HMO Clalit, обхващаща повече от половината израелско население.

Pfizer наблюдава израелската ваксинация ежеседмично за данни, които могат да се използват по целия свят.

Като малка държава с универсално здравеопазване, усъвършенствани възможности за данни и обещание за бързо внедряване, Израел предостави на Pfizer уникалната възможност да проучи действителното въздействие на ваксината, разработена с немската компания BioNTech

Но компанията заяви, че остава "трудно да се предскаже точното време, когато колективната защита може да започне да се проявява" поради много променливи фактори, включително мерки за социално отдалечаване и броя на новите инфекции, генерирани от всеки отделен случай, известен като скорост на възпроизводство.

Дори Израел, в авангарда на световния стремеж към ваксини, понижи очакванията за бързо излизане от пандемията поради нарастващите случаи.

Трето национално заключване се бори да задържи предаването, което се дължи на бързо разпространяващия се вариант от Великобритания. Положително е, че Pfizer/BioNTech изглежда ефективен срещу него.

"Досега установихме същата ефикасност от 90% до 95% срещу британския вариант", според Хези Леви, генерален директор на израелското министерство на здравеопазването.

"Все още е рано, тъй като едва сега приключихме първата седмица след втората доза", обяснява той и добави: "Рано е да се каже нещо за южноафриканския вариант."

Първото реално проучване: Ваксината на Pfizer/BioNTech показа 92% ефективност в Израел

Първото реално проучване: Ваксината на Pfizer/BioNTech показа 92% ефективност в Израел

Pfizer/BioNTech постигнаха 95% ефективност на клиничните изпитания

Израел започна своята програма за ваксинация на 19 декември - ден след Ханука - след като плати премия за доставките на ваксината Pfizer/BioNTech.

Четири дни по-късно по-заразният вариант от Обединеното кралство е открит при четирима души. Докато ваксината предотвратява заболявания при възрастни хора, сега вариантът представлява около 80% от новите случаи.

Озовавайки се в надпревара между ваксината и новия вариант, Израел започна да дава дози на хората над 60 години и постепенно отвори програмата за останалата част от населението.

Всеки детайл е проследен дигитално, до това в коя ръка е убоден пациентът и от кой флакон.

Една седмица след получаването на втората доза Pfizer - точката, в която се очаква да започне пълна защита - 254 от 416 900 души са заразени, според Maccabi, водещ израелски доставчик на здравни услуги. Сравняването на това с неваксинирана група разкрива ефективност на ваксината от 91%.

До 22 дни след пълната ваксинация не са регистрирани инфекции.

Израелските експерти са уверени, че ваксините, вместо мерките за блокиране, са намалили цифрите, базирани на проучване на различни градове, възрастови групи и блокади преди ваксината.

С 80% от възрастните граждани, частично или напълно ваксинирани, по-пълна картина ще започне да се очертава още тази седмица. "И ние очакваме по-нататъшен спад в общите случаи и в случаите на тежка заболеваемост", коментира Баличер от HMO Clalit.

Възможно е да има ранни признаци, че ваксинациите подтискат предаването на вируса в допълнение към заболяването.

В най-големия тестов център на Израел за COVID-19, ръководен от MyHeritage, изследователите са проследили значително намаляване на количеството вирусно заразени хора, известно като стойност на cT, сред най-ваксинираните възрастови групи.

Това предполага, че дори ако ваксинираните хора се заразят, те са по-малко склонни да заразят други, обясни главният научен директор на MyHeritage Янив Ерлих.

"Данните засега вероятно са най-ясни от Израел. Вярвам, че тези ваксини ще намалят по-нататъшното предаване", счита Стефан Барал от Училището за обществено здраве Джон Хопкинс в Мериленд.

Не е ясно дали Израел ще успее да запази водещи в света темпове на ваксинация.

"Когато ваксинирате бързо и много, в крайна сметка стигате до тези, които са по-малко склонни или по-трудно достижими", каза Боаз Лев, ръководител на консултативния панел на Министерството на здравеопазването.

Темпът на ваксинация е още по-важен с бързото предаване на британския вариант.

"В надпреварата между разпространението на варианта от Великобритания и ваксинациите крайният резултат е, че виждаме някакво плато по отношение на тежко болните", каза Сегал.

Големият въпрос е дали ваксините могат да унищожат пандемията.

Михал Линиал, професор по молекулярна биология и биоинформатика в Еврейския университет в Йерусалим, каза, че данните от последните десетилетия показват, че вирусите стават ендемични и сезонни.

Тя прогнозира, че този коронавирусът ще стане далеч по-малко агресивен, може би ще изисква реваксинация в рамките на три години.

"Вирусът остава", заключи тя.

Израел прогнозира преодоляване на пандемията при ваксиниране на 1/3 от населението

Израел прогнозира преодоляване на пандемията при ваксиниране на 1/3 от населението

Нетаняху иска да удължи блокадата в страната