Маските, които помогнаха за спасяването на човешки живот по време на пандемията от новия коронавирус, се оказват смъртоносна опасност за дивата природа, като птици и морски същества са били впримчени в зашеметяващия брой изхвърлени маски в местообитания на животни, информира "Франс прес".

Открити са били хирургически маски за еднократна употреба, разпръснати из пътни настилки, водни пътища и плажове по целия свят, откакто страните започнаха да задължават използването им на обществени места, за да се забави разпространението на пандемията.

Носени веднъж, тънките защитни материали могат да отнеме стотици години, за да се разградят.

"Маските за лице няма да изчезнат скоро - но когато ги изхвърлим, тези артикули могат да навредят на околната среда и животните, които споделят нашата планета", подчера Ашли Фруно от групата за правата на животните PETA.

Макаци са забелязани да дъвчат връзки на стари и изхвърлени маски на хълмовете край столицата на Малайзия Куала Лумпур - потенциална опасност от задавяне за малките маймуни.

А при инцидент, който медиите отразиха широко във Великобритания, чайка беше спасена от Кралското дружество за превенция на жестокостта към животните в град Челмсфорд, след като краката ѝ са се били заплели във връзките на маска за еднократна употреба в продължение на около седмица.

Благотворителната организация за хуманно отношение към животните е била известена, след като птицата е била забелязана, неподвижна, но все още жива, и те са я откарали в болница за диви животни за лечение преди освобождаването ѝ.

"Ясно е, че маската е била там от известно време и еластичните връзки са се стегнали около краката му, тъй като ставите му са подути и възпалени", каза инспекторът на Кралското дружество за превенция на жестокостта към животните Адам Джоунс.

Най-голямото въздействие може да е във водата, като природозащтни организации са разтревожени от наводнението от използвани маски, латексни ръкавици и други защитни средства, намиращи своя път във вече замърсени морета и реки.

Повече от 1,5 млрд. маски са проникнали в световния океан миналата година, което представлява около 6 200 допълнителни тона замърсяване на морето с пластмаса според природозащитната организация OceansAsia.

Вече има признаци, че маските влошават заплахите за морския живот.

Природозащитници в Бразилия са открили маска в стомаха на пингвин, след като тялото му е било изхвърлено на плажа, докато в мъртви пухени риби са били открити на друг бряг край Маями.

Френски активисти в операция Mer Propre са открили мъртъв рак, впримчен в маска в морска лагуна близо до Средиземно море през септември.

Маските и ръкавиците са "особено проблематични" за морските същества, изтъква Джордж Леонард, главен учен в базираната в САЩ неправителствена организация Ocean Conservancy.

"Когато тези пластмаси се разпаднат в околната среда, те образуват все по-малки частици", отбеляза той.

След това тези частици навлизат в хранителната верига и въздействат върху цели екосистеми, добави Леонард.

OceansAsia призова правителствата да увеличат глобите за отпадъци и да насърчат използването на перящи се маски.