Няма регистрирани инциденти и аварии на обектите от атомния отрасъл на Русия, които могат да провокират освобождаване на рутений 106. Това съобщиха от Росатом, цитирани от ТАСС.

"Никакви инциденти на обектите в атомния отрасъл на Русия не са се случвали", заявиха от държавната кооперация.

Повишена радиация над Европа, източникът не е установен

Повишена радиация над Европа, източникът не е установен

Значителни количества радиоактивен йод-131...

От Германското федерално ведомство по защита от радиация (BfS) по-рано съобщиха за повишено съдържание във въздуха на рутений 106 в периода от 29 септември до 3 октомври. От ведомството отбелязаха, че концентрацията на веществата е крайно незначителна и не представлява заплаха за здравето на хората.

Германските специалисти изразиха увереност, че причина за повишеното съдържание на рутении 106 е не авария в някаква атомна станция.
По-късно от Германското федерално ведомство по защита от радиация заявиха, че източникът на изотопа може да е освободен от едно от предприятията на Южен Урал.

И Франция потвърди за радиационен облак над Европа

И Франция потвърди за радиационен облак над Европа

Няма непосредствена заплаха за човешкото здраве

Тогава в "Росатом" заявиха, че следи от рутений-106 не са открити в пробите във въздуха на територията на Русия с изключение на една единствена точка в Санкт Петербург.
В Росатом също заявиха, че предприятията от атомния отрасъл на Русия не могат да се разглеждат в качеството на източник на освобождаване на изотоп.

В държавна кооперация се позоваха на данни от Международната агенция за атомна енергия, според които в същия период концентрацията на рутении-106 в Румъния достигна 145 хил. микробекерел на кубически метър, в Италия - 54,3 хил., в Украйна и в Словения - 40 хил. и съответно - 37 хил. микробекерела.

Заместник губернатора на Челябинска област Олек Климов от 20 октомври опроверга заявленията на европейските експерти за това, че източникът на рутении-106 в Европа може да е предприятие от региона.

Засечената завишена радиоактивност в Европа дошла от Русия

Засечената завишена радиоактивност в Европа дошла от Русия

Това обявиха от Германската служба за радиационна защита

Рутений-106 се ползва при лъчева терапия, а може да се отдели и при преработка на ядрено гориво.