Гръцки гражданин е използвал запасите си от вино, за да загаси обхванатия си от пожар дом, съобщава Ройтерс.

Георгиус Димополус е използвал последните 300 литра вино, за да потуши пламъците в дома си.

17 часа се борих с огъня, не знам дали е ден или нощ,разказва Димополус, чийто дом се намира в Макистос, едно от селата, които са най-силно засегнати от огнената стихия, бушуваща в Гърция.

След като властите са спрели електрическата мрежа, захранваща противопожарните помпи, хората в селото трябвали да импровизират в търсенето на начини за гасенето на огъня, допълва Ройтерс.

Нямах друг избор, знаех, че имам около 300 литра вино у дома и реших да го използвам, добави 64-годишният Димополус.

Макистос е едно от десетките села, чието население е евакуирано, заради бушуващите вече пети ден пожари на територията на Гърция.

Някои от хората обаче са останали в селото, макар и с риск за живота си.

Седем от жителите на селото са загинали в огнената стихия, голям брой къщи са напълно опожарени.

На много места в страната днес възникнаха нови пожари.

Жител на близко до Макистос село разказа, че рано сутринта е чул два взрива, а малко след това са избухнали два нови пожара. Той е сигурен, че става въпрос за умишлени пожари.

Вчера гръцкият премиер Костас Караманлис обяви, че голяма част от пожарите в страната може да са резултат от терористични действия.

Косовски албанец, чиято екстремистка дейност на Балканите била позната на чуждите и местни служби по сигурността, се споменава в секретен доклад на гръцката разузнавателна служба като ръководител и главен координатор на умишлените палежи, съобщава днес атинският в. "Авриани".

В доклада заподозреният фигурирал под името "Данило" и бил сочен като мозъка на мрежата от подпалвачи, предизвикали умишлените палежи в Гърция.

До момента в пожарите са загинали 63-ма души.

Гръцкото правителство днес обяви, че ще отпусне 200 милиона евро за пострадалите при бедствието.

Щетите възлизат на колосалните 1.5 млрд. евро.

Същевременно властите в Гърция са обвинявани, че не са реагирали достатъчно бързо и адекватно при потушаването на пожарите. Правителството е обвинявано и че е взело решение да прехвърли отговорността в борбата с пожарите от Агенцията по горите към националната противопожарна служба през 1998г.

Гръцката опозиция продължава с критиките си към консервативното правителство на Нова демокрацуя заради неспособността му да се справи с разрушителните горски пожари, които убиха 64 души за четири дни и оставиха хиляди хора без домове, съобщи Ройтерс.

Около 2000 привърженици на левицата преминаха през Атина снощи, скандирайки "Долу правителството!" преди предсрочните избори на 16 септември.

ЕС призова страните членки за незабавна помощ за Гърция. Очертава се помощта за стихията, обхванала страната, да бъде най-голямата досега спешна помощ, давана от съюза на страна членка, коментира Би Би Си.

Площ от близо 184 хиляди хектара е изгоряла между 24 и 26 август в Гърция, където пети ден огнената стихия бушува в различни райони на страната, предаде АФП.

Европейската система за информация за горите съобщи, че от началото на годината в Гърция при пожари са били унищожени общо 269 хиляди хектара терени, което надвишава значително щетите от пожари от 2006 г.

ДПА дори пресмята, че огнените стихии в Гърция от началото на лятото са унищожили терени с площта на Люксембург.