Анализът на данните от черните кутии на катастрофиралия самолет Boeing 737 Max 8 на Етиопските авиолинии показва "явни сходства" с инцидента в Индонезия, при който през октомври се разби лайнер от същия модел, собственост на компанията Lion Air.

Очаква се в рамките на месец да бъде огласен експертният доклад по случая, съобщи министърът на транспорта на Етиопия - Дагмауид Могес, цитирана от Би Би Си.

Миналата неделя самолетът на Етиопските линии катастрофира след излитане от Адис Абеба, при което загинаха всички 157 души на борда.

Анализът на черните кутии беше възложен на експерти от френското Бюро за разследване и анализ на сигурността на гражданската авиация BEA.

"Констатирани са явни сходства между полет 302 на Етиопските авиолинии и полет 610 на Lion Air, които ще бъдат обект на по-нататъшни проучвания в рамките на разследването", коментира Могес пред медиите.

И в двата случая данните показват резки колебания във височината, на която са летели самолетите, с хаотични изкачвания и спускания.

По-късно шефът на "Боинг" Денис Мюлънбърг потвърди, че компанията е заявила своята подкрепа за разследването.

В официално изявление той заяви, че "Боинг" извършва актуализация на софтуера, целяща да подобри работата на системата за контрол на полета на Boeing 737 Max 8.

Междувременно в. "New York Times" излезе с публикация, според която пилотите, управляващи 737 МАХ, не са имали възможност да се обучават на симулатор и не са били подготвени за работата със софтуера и конкретно със стабилизираща система .

В неделния ден в Кения и Етиопия се проведоха траурни церемонии за жертвите на катастрофата.

Хиляди хора се стекоха в катедралата "Светата Троица" в Адис Абеба, където бяха положени празни ковчези, покрити с националния флаг. В някои от тях имаше пръст и пепел от мястото на трагедията. Уточнява се, че е не е възможно да бъдат открити телата на всички жертви, а останките, които са намерени, вси още не са идентифицирани.

След катастрофата в Етиопия компанията "Боинг" препоръча спирането на полетите с всички самолети Boeing 737 Max.
Към момента експлоатацията им е под забрана в 50 държави.

През октомври 2018 г. в Индонезия се разби същият тип самолет със 181 пътници на борда и 8-членен екипаж.