Висока концентрация на радиоактивен цезий е открита на дъното на най-малко 10 големи язовира в радиус от близо 45 км около авариралата през 2011 г. АЕЦ "Фукушима-1", съобщават японски медии, позовавайки се на изследване на Министерството на околната среда на Япония.

Специални норми за съдържанието на радиоактивни вещества на дъното на язовири не са определени, но за сравнение се предлага да се използват максимално разрешената концентрация на съдържание на цезий в местата за складиране на почва и боклук, които специалистите събират при дезинфекция на почвата - 8000 бекерела на килограм.

Този показател е значително превишен в посочените язовири. На дъното на "Гамбе", язовирът, който е най-отдалечен от авариралата АЕЦ, концентрацията е 27 533 бекерела на килограм, а на дъното на язовир "Мано" - 26 859 бекерела на килограм.

Водата от тези язовири се използва и в селското стопанство и за пиене. По думите не специалисти заплаха за здравето на хората в момента няма, но такъв риск може да се появи в бъдеще.

Радиоактивните вещества попадат в язовирите от реките и потоците, които минават през гори, където и досега не е възможно да се направи обеззаразяване.

През март 2011 г. след вълна цунами от строй излязоха системите за енергоснабдяване и охлаждане на АЕЦ "Фукушима-1".

В резултат започна да се топи ядреното гориво на три реактора, последваха взривове и изхвърляне на радиоактивни вещества в атмосферата. Заразени бяха обширни прилежащи територии, от които бяха евакуирани близо 80 000 души.

В момента този район в значителна степен е обеззаразен, но властите са изправени пред нов проблем - къде да складират огромния брой чували със заразена почва и боклук. След над 5 години от аварията черни и зелени пластмасови торби продължават да оформят огромни купчини около магистралите и пътищата в префектурата.