Пакистанският президент Первез Мушараф призова за повече международна помощ за възстановяването на пакистанските селища след опустошителното земетресение в района миналата година.

По думите на президента властите в Исламабад първоначално преценили, че къщите, които трябва да бъдат реконструирани, са  400 000, но впоследствие се оказало, че е наложително да бъдат възстановени над 600 000 домове.

Няколко дни преди отбелязването на една година от природното бедствие пакистанският президент прогнозира, че до 2009 година ще приключат 80 на сто от всички възстановителни работи, а до 2008 година ще бъдат изпълнени всички проекти за осигуряване на жилища за пострадалите.

АП цитира данни, според които жертвите на бедствието са около 80 000 души, като много повече са ранени, а 3.5 милиона души остават без подслон.

Вчера хуманитарната организация Oxfam предупреди, че по-голямата част от хората, чиито домове са разрушени, ще останат втора поредна зима на палатки, където са изложени на голям риск заради студа и различни болести.

Различни страни обещаха помощ от 6.7 милиона долара за хуманитарни и възстановителни дейности, отпуснати като субсидии или като заеми, допълва АП.