В Швеция бяха открити 7240 нови случая на коронавирус за един ден. Това е рекорд за ден за държава, която не наложи строги ограничителни мерки по време на първата вълна от инфекции с COVID-19 през пролетта, пише The Local.

Новият рекорд е с почти хиляда и половина по-висок от предишния: в началото на месеца коронавирусът се откриваше при 5990 жители на Швеция на ден.

Швеция затяга блокадата си - шведите да изпълнят дълга си и да си останат вкъщи

Швеция затяга блокадата си - шведите да изпълнят дълга си и да си останат вкъщи

Твърде много шведи се държат "все едно опасността е отминала"

Във връзка с избухването на вируса администрациите на градовете Стокхолм и Малмьо обявиха затваряне на музеи, галерии, фитнес зали и басейни.

Стокхолм също въведе забрана за посещения на домове за възрастни хора. Малмьо от своя страна заяви, че все още не възнамеряват да въвеждат такова ограничение.

В Швеция няма да е възможно да се купува алкохол след 22:00 от петък.

Швеция с най-много заразени с коронавирус от началото на епидемията

Швеция с най-много заразени с коронавирус от началото на епидемията

Регистрира 5999 случая в петък

В началото на седмицата в страната започна забрана за провеждане на събития на повече от осем души. Забраната се отнася за концерти, представления, спортни събития. Училищата и офисите не са били обект на ограничения.

През март тази година Швеция ограничи максималния брой участници в масови събития до 50 души, след което в края на октомври властите се увеличиха до максимум 300 души.

По време на първата вълна на коронавирус през пролетта на 2020 г. Швеция, за разлика от други европейски държави, не ограничи напълно движението на жителите на страната, работата на предприятия и развлекателни институции, барове, магазини, ресторанти и училища поради пандемията.

В няколко региона, включително Стокхолм, хората се съветват да избягват обществени места и магазини, с изключение на хранителни стоки и аптеки, и да избягват партита или други събирания на хора.

По време на пандемията в Швеция са регистрирани над 208 хиляди случая на инфекция. 6 406 пациенти са починали от последиците от инфекцията с COVID-19 в страната.