Швеция постави национален лимит от осем души за всички събирания в опит да намали коронавирусните инфекции. Ограничението влиза в сила на 24 ноември и ще продължи четири седмици, съобщава АП. 

Премиерът Стефан Лофвен призова в понеделник шведите да отменят плановете си и да останат вкъщи, тъй като сега е необходима забрана повече от всякога, за да се ограничи рекордният брой коронавирусни инфекции през последните седмици, които натоварват здравната система в страната.

Швеция бе избрала различен и много обсъждан подход за справяне с пандемията, като държеше отворени големи части от обществото.

Но Лофвен каза на пресконференция, че ситуацията ще се влоши и призова шведите да "изпълнят дълга си" и да "поемат отговорност да спрат разпространението" на COVID-19.

Миналата седмица шведското правителство заяви, че ще наложи общонационална забрана за продажба на алкохол в барове, ресторанти и нощни клубове от 22:00 ч. от 20 ноември.

Министърът на вътрешните работи Микаел Дамберг предупреди, че твърде много хора се държат "все едно опасността е отминала".

Швеция налага частична блокада за първи път от началото на пандемията

Швеция налага частична блокада за първи път от началото на пандемията

Забранява се на баровете и ресторантите да продават алкохол след 22,00 часа