Шофьорите в югоизточните щати на САЩ образуваха опашки, за да напълнят резервоарите от намаляващия брой бензиностанции, продаващи гориво, пренебрегвайки молбите на правителството хората да не се запасяват, след като спирането на главния регионален тръбопровод навлезе в шестия си ден, информира "Ройтерс".

"Ако нямам бензин, не работя", казва 47-годишният Роналд Рос, шофьор в Атланта, докато зарежда своя седан Chevy.

Проблеми с доставките на гориво в САЩ заради хакерската атака

Проблеми с доставките на гориво в САЩ заради хакерската атака

Безпокойство от скокове на цените на горивата

Запитан за молбите на правителството да се избягва запасяването, той подчерта: "Забравете това. Работата е - който е дошъл пръв, първи е обслужен. Хората трябва да се грижат за себе си. Стига да са мирни."

Близо 60% от бензиностанциите в Атланта и околията са били без бензин днес, заедно с над 70% от бензиностанциите в Шарлот и Роли, щата Северна Каролина, както и Пенсакола, щата Флорида, уточни компанията GasBuddy.

Югоизточната и средната част на атлантическото крайбрежие на САЩ разчитат до голяма степен на тръбопровода Colonial Pipeline, който в петък беше спрян от хакерска атака за изнудване и се очаква да не работи още няколко дни.

Междувременно средната национална цена на бензина се покачи до над 3 долара за галон днес, най-високата от октомври 2014 г., съобщи Американската автомобилна асоциация.

Вчера администрацията на американския президент Джо Байдън призова американците да не се запасяват с гориво по време на прекъсването на тръбопровода, като подчерта, че паническото купуване само ще засили прекъсванията на доставките в бензиностанциите, които изпитват затруднения да получат нови доставки. Тя също така предупреди американците да не пълнят найлонови торби с бензин, след като публикация в "Туитър" показа, че някои го правят.

Губернаторът на Джорджия Брайън Кемп временно спря данъците върху газа в щата, за да облекчи въздействието от повишаването на цените върху потребителите, а също така помоли гражданите да не "купуват панически".

В САЩ видяха връзка с Русия в хакерската атака срещу тръбопроводната компания

В САЩ видяха връзка с Русия в хакерската атака срещу тръбопроводната компания

Група хакери, наричащи себе си DarkSide