Хакерите, стоящи зад кибератаката срещу най-голямата американска тръбопроводна компания Colonial Pipeline, може да са свързани с Русия. Това съобщи CNN, позовавайки се на източници сред бивши служители на американската администрация, работили в областта на киберсигурността.

По-рано беше съобщено, че група хакери, наричащи себе си DarkSide, може да стоят зад атаката. По информация на CNN групата произхожда от Русия. Според източниците на телевизията участващите в нея хакери не извършват нападения в рускоезични страни.

В същото време агенция "Блумбърг" отбелязва, че DarkSide, организирана миналото лято, може да е свързана както с Русия, така и със страни от Източна Европа. На свой ред американската телевизия NBC посочва, че атаката била извършена в рамките на "престъпна схема" и не била инициирана от руските власти.

CNN подчертава, че във връзка с кибератаката, в резултат на която беше преустановена работата на тръбопровод, който осигурява горивото на 45% от населението на източното крайбрежие на САЩ, американските власти са създали междуведомствена група от специалисти. Те ще се заемат с предотвратяване на смущения в доставката на гориво. "Блумбърг" по-рано предупреди, че атаката срещу Colonial Pipeline може да доведе до смущения в доставките на гориво в САЩ, както и до ръст на цените на бензина до най-високите им нива от седем години.

Съгласно изявлението на компанията кибератаката срещу нейните системи е извършена с помощта на вирус изнудвач. Става дума за вирус, който, попаднал в компютърната система, временно блокира нейната работа и криптира данни, докато жертвата на кибератаката не плати сумата, изисквана от изнудвачите.

Според информации в американските медии в резултат на атаката престъпниците са получили до 100 гигабайта данни. На фона на инцидента компанията беше принудена временно да спре работа. По думите на ръководството процесът на възстановяване на работата и връщане към нормална работа вече е стартиран.

Междувременно Министерството на транспорта на САЩ обяви регионално извънредно положение заради прекратяването на дейността на Colonial Pipeline.

"Аварийната ситуация възникна в резултат от непредвидено спиране на системата от тръбопроводи Colonial поради мрежови проблеми, засягащи доставките на бензин, дизелово гориво, авиационно гориво и други рафинирани продукти в засегнатите щати", посочиха от ведомството.

Става въпрос за южни и източни щати: Ню Йорк, Вирджиния, Флорида, Арканзас, Тексас, Мисисипи и още няколко.

Министерството на транспорта подчерта, че е необходимо да се осигури незабавно транспортиране на бензин и други видове горива.