Папа Франциск призовава свещениците смело да излязат и да посетят болните от коронавирус, въпреки че Италия наложи общонационална блокада, за да ограничи движението и да предотврати разпространението на вируса, съобщава АП.

Ватиканът във вторник предава на живо сутрешната литургия на Франциск, която той проведе сам в параклиса на Ватиканския хотел, където живее.

Франциск се моли за болните и за лекарите и медицинските сестри, които се грижат за тях. "Нека се молим на Господа и за нашите свещеници, за да имат смелостта да излязат и да отидат при болните хора, носещи силата на Божието слово и Евхаристията, и да придружават здравните работници и доброволци в тази работа, която те правят."

Първи случай на коронавирус във Ватикана

Първи случай на коронавирус във Ватикана

Само преди няколко дни папа Франциск беше тестван за вируса. Пробата е отрицателна

Междувременно италианското правителство увери своите граждани, че супермаркетите ще останат отворени и снабдени след избухването на паника.

Хоре се редиха за нощ извън Рим в "Карфур", за да се запасят, след като правителството разшири ограниченията за придвижване. Някои хора носеха маски, докато чакаха с няколко колички, да бъдат пуснати в магазина.

Кабинетът на Джузепе Конте издаде уточняващо изявление, след като в понеделник подписа новия указ, като подчерта, че ще бъде разрешено движение извън домовете за "нормални нужди", като пазаруване на хранителни стоки, както и поради трудови или здравословни причини.

В изявлението се казва, че скупчването в супермаркети противоречи на намерението на новия указ, чиято цел е да попречи на италианците да се събират. Правителството увери гражданите, че пазарите ще се зареждат редовно.

Цяла Италия под карантина заради коронавируса
Обновена

Цяла Италия под карантина заради коронавируса

За страната починалите са повече от 460 души, а заболелите - повече от 9 170 души

Властите в откъснатия кипърски турски север в етнически разцепен Кипър съобщиха за първи случай на вируса в региона, 65-годишна германска турист, пристигнал в неделя и развил висока температура.

Хотелът, в който тя и групата от 30 туристи, с които е пътувала, е поставен под карантина.

Кипърското правителство обяви първите два случая в страната в понеделник. Те включват началника на кардиологичното отделение в най-голямата държавна болница в столицата Никозия.

Европейската централна банка - ЕЦБ каза в изявление, че за 100 колеги, които са работили в близост до заразен ще работят от дома си като предпазна мярка.

Базираната в Франкфурт централна банка казва, че също така "прави сериозно почистване на потенциално засегнатите офис помещения".

Си Дзинпин на първо посещение в Ухан, разхлабват блокадата на провинцията

Си Дзинпин на първо посещение в Ухан, разхлабват блокадата на провинцията

Италия, която е на второ място със заразени с коронавирус, е в пълна блокада от днес