Пътнически самолет се е разбил в района на град Семиром в иранската провиция Исфахан, съобщава агенция "Тасним", позовавайки се на иранския център за извънредни ситуации.

Самолетът е летял от столицата Техеран за Ясудж. Според различни източници на борда са се намирали 60 пътници и 6 души екипаж, сред които двамата пилоти, двама охранители и още двама служители. Всички 66 души са загинали. Сред жертвите има и дете.

Машината е паднала в района на планинския масив Загрос в централните части на Иран, на около 22 км от Ясудж. Град Семиром се намира на около 620 км южно от Техеран. 

От авиокомпанията по-късно обявиха, че заради труднодостъпната местност, службите все още нямат достъп до мястото и затова се въздържат да обявят всички хора на борда за загинали. 

Иранската телевизия Press TV уточнява, че няколко очевидци са видели как самолетът се е опитал да направи аварийно кацане край ферми. 

Лошото време пречи на спасителен хеликоптер да се добере до мястото на катастрофата.  

Самолетът се смята, че е 25-годишен ATR 72-500 на иранския авиопревозвач Aseman Airlines. Той е двумоторен и е френско-италианско производство, като се използва за полети на къси разстояния.

След десетилетия на международни санкции самолетният парк на Иран застаря, като в последните години често се случват подобни инциденти

След историческото ядрено споразумение през 2015 г. със световните сили, Иран сключи сделки с Airbus и Boeing за закупуване на десетки пътнически самолети.