Петима души са блокирани в наводнена 8,2-километрова пещера в Словения от събота, съобщава "Ройтерс".

Днес водолази предприеха спасителната мисия в опит да ги изведат от там, след като нивото на водата започва да се понижава.

"Първият участък от пещерата засега е проходим", посочи Макс Мерела, ръководител на звеното за търсене и спасяване в пещери на Словения. "Водолазите влизат вътре и се надяваме, че ще излязат с евакуираните в рамките на деня, най-късно до вечерта".

Групата от петима - семейство от трима възрастни и двама екскурзоводи, са се приютили на безопасно място в пещерата Крижна Яма в Югозападна Словения, която може да бъде посетена само с лодка.

Броят на загиналите при наводненията в Словения нарасна до шест души

Броят на загиналите при наводненията в Словения нарасна до шест души

ЕС предлага подкрепа

Водолази успяха да стигнат до тях в събота и неделя и да им набавят храна, вода, лекарства и отоплена палатка, но високото ниво на водата направи евакуацията им невъзможна, тъй като те се намираха на повече от 2 км от входа на пещерата.

"Те са в отлично психо-физическо състояние, на сухо място, имат отоплена палатка и всички необходими консумативи. Само очакват д излязат", увери Мерела.

Той отбеляза, че всички изходи ще бъдат проходими, когато водата спадне, а на евакуираните ще бъдат раздадени водолазни костюми, ако има нужда да изплуват от пещерата.

Мерела обясни, че за първи път хора са били хванати в капан в Крижна Яма - верига от подземни езера с изумрудено зелена вода и четвъртата по големина известна пещерна екосистема в света по отношение на биоразнообразието.

"Имаше катастрофална ситуация с наводнения в Словения миналата година", припомни той. "Земята все още не е поела всичката вода".

През август миналата година Словения беше сполетяна от най-лошите наводнения в историята си, които причиниха смъртта на шестима души.

Порои предизвикаха безпрецедентни наводнения в Словения

Порои предизвикаха безпрецедентни наводнения в Словения

Очаква се лошото време да се премести на юг към Хърватия и Босна и Херцеговина

По последна информация евакуацията на петимата е била извършена успешно и всички те са в безопасност и са в добро състояние.

Те са били транспортирани с лодка през някои участъци от 8,2-километровата мрежа от подземни езера и са минали пеш през други.

"Вече са на топло място, всички са добре, всички са положително настроени и спасителната мисия премина успешно", обобщи Мерела.