Проливни дъждове, описани от спасителите като "библейски", удариха Северна и Западна Словения в петък, прекъсвайки движението и причинявайки спирания на тока, като хеликоптери евакуираха хората от някои райони, предава Ройтерс.

Агенцията за околна среда на Словения издаде червен код за предупреждение срещу мащабни наводнения. Метеоролозите казват, че проливните дъждове, които се очаква да се разпространят в съседна Хърватия и Босна и Херцеговина на юг, ще продължат поне през следващите 24 часа.

Спасителите трудно успяха да стигнат до наводнените райони и отправиха публичен призив за осигуряване на гумени лодки на места, където пътищата бяха затворени и непроходими поради свлачища.

Хеликоптери евакуираха хора, блокирани в домовете им в град Скофя Лока, където превозни средства и камиони бяха потопени или отнесени от порои, съобщиха местни медии.

"Не сме виждали подобни наводнения не само от 500 години, но и от 1000 години", каза Роман Кочилия, началник на спасителите в село Мост при Коменди, цитиран от местните медии. Той посочи водни нива от около 2 м.

Затворени остават почти всички регионални пътища на север, както и някои железопътни линии. Около 16 000 домакинства са без електричество.

Армията е готова да се включи, за да помогне, каза министърът на отбраната Марян Шарец. Той призова гражданите да останат на закрито в град Камник, където властите обявиха извънредно положение и затвориха детските градини.

Наводненията в Китай се увеличават поради лошото време

Наводненията в Китай се увеличават поради лошото време

Остатъчният дъжд от тайфунът Доксури продължава да се носи към Североизточен Китай