Най-малко петима африкански мигранти загинаха, а други 28 са в неизвестност, след като лодка потъна край Тунис. Това съобщи "Ройтерс", като цитира Ромадан Бен Омар, служител на Тунизийския форум за социални и икономически права.

Мигрантите са се опитвали да прекосят Средиземно море до Италия, както много други групи бежанци.

Бреговата охрана е спасила петима мигранти, които са били на борда на лодката. Те са били в лошо психологическо състояние.

Тунизийските власти не бяха открити за коментар.

Крайбрежието на Сфакс се превърна в основна отправна точка за хора, бягащи от бедността и конфликтите в Африка и Близкия изток за опит за по-добър живот в Европа.

Инцидентът идва на фона на значително увеличение на миграционните лодки от тунизийското крайбрежие към Италия и в разгара на кампания от страна на тунизийските власти за арести, насочени към недокументирана имиграция от Африка на юг от Сахара.

Според неофициални данни на ООН 12 000 от достигналите Италия тази година са отплавали от Тунис, в сравнение с 1300 през същия период на 2022 г. Преди това Либия беше основната стартова площадка за мигранти от региона.

Миналия месец президентът Каис Сайед каза в коментари, широко критикувани от правозащитни групи и Африканския съюз, че недокументираната имиграция от Африка на юг от Сахара е заговор, насочен към промяна на демографския състав на Тунис.