Два търговски кораба са били отвлечени от пирати в Арабско море, съобщава Агенция Франс прес.

Отвлечените кораби са италианският балкер "Розалиа Д'Амато" (Rosalia D'Amato) и южнокорейският контейнеровоз "Ханджин Тянджин" (Hanjin Tianjin), пише електронното издание Лента Ру.

Първо е бил нападнат корейският плавателен съд. Сигналът за бедствието е постъпил тази нощ, след като връзката с него е била прекъсната. Към момента на нападението съдът се е намирал на 400 км на изток от йеменския остров Сокотра. Предполага се, че екипажът, състоящ се от корейци и индонезийци, се е скрил от пиратите в специално убежище. Към мястото на произшествието е бил изпратен южнокорейският ескадрен миноносец „Чхве Йон".

Нападението над "Розалиа Д'Амато" е било извършено на 740 км от бреговете на Оман в 6 часа сутринта. Според съобщението пиратите са доплували до балкера с две лодки. За жертви сред екипажа не се съобщава. Известно е, че 7 от моряците са били италианци.

Според коментар в „Морски бюлетин - Совфрахт" южнокорейският съд е първият трансокеански линеен контейнеровоз, който е бил отвлечен от пирати. Неговата товароподемност представлява 85,4 хиляди тона, а дължината му е 304 метра.