Броят на загиналите при взрив на газ гризу в мина в централен Китай вчера се повиши до 26.

11 миньори остават в неизвестност. Шансовете те да бъдат открити живи и да бъдат спасени са изключително малки.

В началото се съобщаваше за 20 загинали и 17 блокирани под замята, но в последствие телата на още загинали бяха открити от спасителите.
Когато е избухнал взривът, в забоя са се намирали 276 души, но 239 от работниците са успели да излязат на повърхността.

И в момента на мястото на трагедията се намират около 70 спасители, които работят при рискови условия, тъй като нивото на концентрация на взривоопасни газове остава изключително висока.

Мината принадлежи на държавата компания China Power Investment Corp.

Китайската добивна индустрия се счита за една от най-рисковата в света. Ежегодно в мините в Китай загиват хиляди хора, като в голяма част от случаите трагичните инциденти се случват заради неспазени условия за безопасност или в нелегални шахти за добив.

За да засилят контрола над безопасността, властите задължиха през юли месец ръководителите да слизат заедно с работниците си в шахтите.
Според последните разпоредби от 1 януари 2011 година при несъблюдаване правилата минималната глоба ще бъде 150 000 юана (над 22 000 долара). Допълнително е предвидена глоба в размер от 2 до 5 милиона юана, ако стане инцидент.

Инцидентът се случва преди още да е стихнала радостта в Чили след уникалната операция по изваждането на 33-мата чилийски миньори, които престояха 69 дни, затрупани под земята.