Десетки хиляди севернокорейци и жители в Южна Корея, Япония и Китай може да бъдат изложени на радиоактивни материали, разпространени чрез подпочвените води от подземен полигон за ядрени опити. Това твърди в свой доклад базирана в Сеул правозащитна група, цитирана от "Ройтерс".

Правителствата на САЩ и Южна Корея твърдят, че КНДР е извършила тайно шест теста на ядрени оръжия на площадката Punggye-ri в планинската провинция Северен Хамионг между 2006 г. и 2017 г.

Според проучването на Transitional Justice Working Group радиоактивните материали може да са се разпространили в осем града и провинции в близост до обекта, където живеят над един милион севернокорейци, а подпочвените води се използват в ежедневието, включително за пиене.

Посочва се и че съседните страни Южна Корея, Китай и Япония също може да са изложени на риск, отчасти поради селскостопански и рибни продукти, внесени контрабандно от Севера.

МААЕ се зарече да спре ядрената програма на Северна Корея

МААЕ се зарече да спре ядрената програма на Северна Корея

Гроси споделя загрижеността на международната общност

Организацията, създадена през 2014 г., работи съвместно с ядрени и медицински експерти и дезертьори и използва разузнавателна информация с отворен код и публично достъпни правителствени доклади и доклади на ООН за проучването си.

"Този ​​доклад е важен, тъй като показва, че ядрените опити на Северна Корея могат да застрашат правото на живот и здраве не само на севернокорейския народ, но и на тези в Южна Корея и други съседни страни", заяви Хюбърт Йънг-хван Лий, представител на организацията и един от авторите на изследването.

През 2015 г. южнокорейската агенция за безопасност на храните установи завишение от девет пъти над нормата на радиоактивни цезиеви изотопи във вносни гъби таралеж, които са били продадени като китайска продукция, въпреки че действителният им произход е от Северна Корея.

Китай и Япония изразиха опасения относно потенциалното излагане на радиация и засилиха мониторинга след предишните ядрени опити на Севера, но не предоставиха информация за замърсена храна.

САЩ са подготвени за ядрени провокации от КНДР

САЩ са подготвени за ядрени провокации от КНДР

Северна Корея продължава подготовката за ядрен опит

Редица външни експерти изразиха загриженост относно потенциалните рискове за здравето от замърсената вода, но Северна Корея отхвърли подобни опасения и увери, че няма изтичане на вредни материали след извършените ядрени опити, без обаче да предоставя доказателства.

Когато през 2018 г. Северна Корея покани чуждестранни журналисти да присъстват на унищожаването на някои тунели на ядрения полигон, тя иззе техните детектори за радиация.

Министерството на обединението на Сеул, което се занимава с междукорейските въпроси, спря да тества дезертьорите за излагане на радиация от 2018 г. насам на фона на размразяването на трансграничните връзки.

От 40 дезертьори от регионите близо до Punggye-ri, тествани за радиация през 2017 и 2018 г., обаче при най-малко деветима бяха отчетени аномалии. Министерството обаче посочи, че не може да установи пряка връзка с ядрения обект.

Над 880 севернокорейци са избягали от тези региони от 2006 г. насам.

Правозащитната група настоява за възобновяване на тестовете и за провеждане на международно разследване на радиационните рискове за общностите около Punggye-ri.

САЩ наблюдават КНДР за нов ядрен опит

САЩ наблюдават КНДР за нов ядрен опит

Работи се в тясно сътрудничество със съюзниците