Заразените с новия коронавирус (COVID-19) в Европа са около половината от тези в целия свят. Това обяви директорът за Европа на Световната здравна организация (СЗО) д-р Ханс Клуге.

Седем от първите 10 страни по света, които са най-засегнати от вируса, се намират в Европа, а именно - Италия, Испания, Франция, Германия, Великобритания, Швейцария и Белгия.

Коронавирус: Италия надхвърли 17 000 жертви от началото на епидемията

Коронавирус: Италия надхвърли 17 000 жертви от началото на епидемията

Още 604 души са починали за последните 24 часа

Новозаразените на Стария континент продължават да се увеличават, като към тази сутрин общият брой заразени е 687 236 души, включително 52 824 починали от началото на епидемията.

Както в Испания, така и в Италия, "ежедневният брой на починалите практически не се променя", допълни Клугe.

Той добави, че 10 дни след прилагането на масови здравни и социални мерки, заразените в Германия започват да намаляват. Смъртността и средната възраст на заразените в страната са по-ниски от средните на други места.

Швеция с около 10 пъти повече жертви от коронавируса от останалите в Скандинавия

Швеция с около 10 пъти повече жертви от коронавируса от останалите в Скандинавия

Общият брой на жертвите в Швеция вече е 591 души

Клуге коментира: "Това е свързано с редица фактори, включително демография и масово тестване. Добър напредък се наблюдава и в Австрия, Холандия и Швейцария."

"Инфекцията се случва при всички възрасти, но пропорционално по-малко при деца под 15-годишна възраст", ​​уточни Клуге и добави: "Заболяването протича по-тежко при възрастни хора, особено при мъже и такива със съпътстващи здравословни проблеми."

"Въпреки че по-голямата част от инфекциите остават леки, почти 40% водят до хоспитализация, а 5% се нуждаят от интензивно лечение. Сред тези, които са загубили живота си, две трети са мъже, а 95% са над 60-годишна възраст", изтъкна още той.

Шефът на научноизследователската дейност на ЕС възмутен хвърли оставка

Шефът на научноизследователската дейност на ЕС възмутен хвърли оставка

Проф. Ферари е разочарован от ЕС и липсата на координация срещу Covid-19

"Повечето от тези хора са имали едно или комбинация от заболявания. Сърдечно-съдови заболявания при 66% от починалите, диабет при 29% и бъбречни заболявания при 21% от случаите", отбеляза още Клуге. 

"Сега не е време за облекчаване на мерките, време е отново да удвоим и утроим колективните си усилия, за да се насочим към потискането на заразата", казва Клуге.

Той подчертава, че опознаването на вируса и някои положителни признаци от някои страни все още не представляват победа.