Официалното представителство на ЕС в Централноафриканската република беше опустушено от голям пожар, съобщи в понеделник посланикът на ЕС в страната Дъглас Карпентър, цитиран от европейската редакция на "Политико".

"Сградите на делегацията на ЕС в Банги бяха опустошени от пожар през нощта. Никой не е пострадал", написа в "Туитър" Карпентър.

"Целият персонал е жив и здрав. Работим с централноафриканските власти, за да хвърлим бързо светлина върху причините за инцидента", написа в Туитър говорителят на ЕС по външните работи Набила Масрали.

Началникът на полицията на страната, полковник Биенвену Зокуе, цитиран от турската държавна Анадолска агенция, каза, че произходът на пожара е "неизвестен" и че "разследванията (са) в ход".

Бивша френска колония, Централноафриканската република е театър на гражданска война от десетилетие и наскоро се превърна в източник на напрежение заради руското и френското влияние на континента.

Миналата седмица ръководителят на руската частна военна компания (ЧВК) Вагнер Евгений Пригожин обвини Франция, че е замесена в атака с колет-бомба, която рани ръководителя на Руския дом в Банги, обвинения, които френският външен министър Катрин Колона по-късно нарече "руска пропаганда".

Задържаха български легионер в ЦАР

Задържаха български легионер в ЦАР

Сънародникът ни и още трима се заподозрени в подготовка на покушение срещу президента на страната