Ръководителят на културния център "Руски дом" в Централноафриканската република (ЦАР) Дмитрий Ситий е болница, след като е бил ранен от колет бомба, получен в частната му резиденция.

От руското посолство в столицата Банги съобщиха за ТАСС, че Ситий е с мозъчно сътресение, но без опасност за живота.

По данни на столичната полиция преди това той е получавал смъртни заплахи, поради което властите разследват инцидента като опит за убийство на руския служител.

Впоследствие ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обвини Франция, че стои зад атентата срещу руския служител.

"Преди да загуби съзнание, Дмитрий Ситий е успял да каже: "Видях бележка: Това е за Вас от всички французи, руснаците ще се махнат от Африка", написа в "Телеграм" Пригожин, който е близък съюзник на руския президент Владимир Путин.

"Вече съм подал искане до Министерството на външните работи на Руската федерация за започване на процедура за обявяване на Франция за държава спонсор на тероризма, както и за задълбочено разследване на терористичните методи на Франция и нейните западни съюзници - САЩ и др., допълва той, цитиран от "Ройтерс".

Културният център "Руски дом" отвори врати в Банги през февруари тази година.