Повече от 100 души и 60 къща са затрупани от масивно свлачище в село в северната част на Папуа Нова Гвинея, предаде "Ройтерс".

Свлачището е засегнало село Каокалам в провинция Енга, на около 600 км северозападно от столицата Порт Морсби, около 3 през нощта на 25 май.

За инцидента е съобщила местната медия Papua New Guinea Post Courier. В изявление на Министерството на външните работи на Австралия се казва, че повече от шест села са били засегнати от свлачището в района Мулитака в провинцията.

Медията Australian Broadcasting Corp е съобщила, че до момента намерените тела са четири, след като екипи за спешна помощ са достигнали до слабонаселената зона.

Свлачището е блокирало достъпа до магистралата, което прави хеликоптерите единственият начин да се стигне до района.

Премиерът Джеймс Марапе е казал, че служители за бедствия, отбранителните сили и Министерството на строителните работи и магистралите са помогнали с помощта и усилията за възстановяване.

Англичанин загина при свлачище заради проливни дъждове в Северен Йоркшир

Англичанин загина при свлачище заради проливни дъждове в Северен Йоркшир

Няма други пострадали

След инцидента към района беше насочен спешен конвой с храна, вода и друго неща от първа необходимост, предаде АП. Помощта беше забавена заради блокираната магистрала от свлачището.

Екип за оценка предполага, че най-малко 100 души са загинали и 60 къщи са затрупани от планинския склон, който се срути. Това каза Серхан Актопрак, ръководител на мисията на Международната организация за миграция на островната държава. Но загиналите най-вероятно ще се увеличат, добави той

Медицинска помощ е оказана на седем души, включително дете.

Свлачището е унищожило и всички градини, които са снабдявали селото с храна, унищожени са трите потока, които осигуряват питейна вода. В района няма и ток.

Актопрак каза, че освен храна и вода, селяните имат спешна нужда от подслони и одеяла. Помощта ще бъде насочена към най-уязвимите, включително деца, жени, хора с увреждания и възрастни хора.

Президентът на САЩ Джо Байдън и австралийският премиер Антъни Албанезе заявиха, че техните правителства са готови да помогнат.

Над петима загинали след срутване на мина в Кения

Над петима загинали след срутване на мина в Кения

Мината официално е била затворена през март