Повече от 46 000 души са вече жертвите от земетресението с магнитуд 7, 8, което удари Турция и Сирия преди 13 дни, съобщи "Ройтерс".

Броят на загиналите в Турция е 40 642. Съседна Сирия съобщи за повече от 5800 смъртни случая - брой, който не се е променил от дни.

Очаква се броят на жертвите още да нарасне. Много хора в Турция все още се водят изчезнали.

Въпреки че вече е минало твърде много време, все още спасителите откриват оцелели под руините на сгради. Но вероятно операцията ще приключи дни. 

Около 345 000 апартамента в страната са разрушени. Но вече е договорено изграждането на нови сгради, което ще започне от март. 

45 500 са вече жертвите в Турция и Сирия

45 500 са вече жертвите в Турция и Сирия

12 дни след земетресението от 7, 8

Загрижеността за Сирия нараства, като Световната програма по храните оказва натиск върху властите в северозападната част да спрат да блокират достъпа до района, тъй като се опитва да помогне на стотици хиляди хора.

В кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, директорът Дейвид Бийзли каза, че сирийското и турското правителство си сътрудничат много добре, но операциите им са възпрепятствани в Северозападна Сирия. Миналата седмица агенцията каза, че запасите там се изчерпват и призова за отваряне на повече гранични пунктове от Турция. Проблемите, с които се сблъскваме са с трансграничните операции в северозападна Сирия, където северозападните сирийски власти не ни дават достъпа, от който се нуждаем, каза Бийзли. Това пречи на нашите операции. Това трябва да бъде поправено незабавно."

Медици и експерти изразиха загриженост относно възможното разпространение на болести. Турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа каза в събота, че въпреки че е имало увеличение на чревните инфекции и инфекциите на горните дихателни пътища, броят им не представлява сериозна заплаха за общественото здраве.

Междувременно, тази нощ в Турция бе регистрирано ново силно земетресение с магнитуд над 5. 

ООН търси 1 млрд. долара за пострадалите в Турция след земетресението

ООН търси 1 млрд. долара за пострадалите в Турция след земетресението

Средствата ще осигурят хуманитарна помощ за три месеца на 5,2 млн. души