Близо 45 500 са вече жертвите в Турция и Сирия 12 дни след земетресението с магнитуд 7, 8, съобщи TRT.

Броят на жертвите в Турция нарасна до 39 672, което го прави най-тежкото подобно бедствие в страната от 100 години. Броят на жертвите в Сирия достигна 5814.

Вчера беше съобщено, че спасителите все още намират оцелели под руните на сградите. 

Турските власти заяви, че ще започне масово строителство на жилища още от следващия месец за загубилите дома си при бедствието.

Районът за нови селища е избран във всички засегнати от земетресението провинции.

ООН търси 1 млрд. долара за пострадалите в Турция след земетресението

ООН търси 1 млрд. долара за пострадалите в Турция след земетресението

Средствата ще осигурят хуманитарна помощ за три месеца на 5,2 млн. души

Най-малко 30 000 са жилищата, които ще бъдат построени.  Новите сгради няма да са по-високи от три до четири етажа.

Около 82 000 сгради бяха или срутени, или сериозно повредени поради земетресенията.

Припомняме, че турските власти обещаха да разследват всеки, заподозрян в отговорност за срутването на сгради, и наредиха задържането на повече от 100 заподозрени, включително предприемачи.

Организацията на обединените нации призова в четвъртък за събиране на повече от 1 милиард долара средства за операцията за подпомагане на Турция, само два дни след като бе обявен призив за събиране ная 400 милиона долара за сирийците.

Световната здравна организация изрази особена загриженост за състоянието на хората в северозападната част на Сирия, където са докладвани повечето смъртни случаи от земетресението.

Около 50 000 домакинства в северозападната част се оценяват като нуждаещи се от палатки или спешен подслон, според проучване на неправителствени организации. Много хора в региона се почувстваха изоставени, тъй като помощта се изля в други части на зоната на бедствието.

Доставките от Турция в контролирания от бунтовниците регион бяха напълно прекъснати непосредствено след земетресението, когато маршрутът, използван от ООН, беше временно блокиран.

По-рано тази седмица Асад даде одобрение за използването на още два маршрута.

Ново земетресение от 5,1 по Рихтер разлюля Турция

Ново земетресение от 5,1 по Рихтер разлюля Турция

Предупреждение за бедствие

Асад, говорейки в четвъртък в първите си телевизионни коментари след земетресението, каза, че отговорът на бедствието изисква повече ресурси, отколкото разполага правителството.