Още двама души бяха извадени живи от развалините в Турция в петък, 11 дни след земетресението, което отне живота на повече от 43 000 души в страната и в съседна Сирия. Хуманитарните агенции увеличават усилията си да помогнат на милиони хора, останали без дом, предава Ройтерс.

14-годишният Осман Халебие беше спасен през нощта в град Антакия в югоизточната част на Турция, 260 часа след мощното земетресение, което удари през нощта на 6 февруари, съобщи държавната информационна Анадолска агенция. Той е настанен в болница.

34-годишният Мустафа Авджъ също беше намерен жив в Антакия 261 часа след земетресението. Докато го изнасяха на носилка, той проведе видео разговор с родителите си, които му показаха новороденото му бебе.

"Бях изгубил напълно всяка надежда. Това е истинско чудо. Върнаха ми сина ми. Видях останките и си помислих, че никой не може да бъде спасен жив оттам. Бяхме подготвени за най-лошото", каза баща му Али Авджъ .

Но подобни спасителни операции стават все по-редки след най-смъртоносното земетресение в съвременната история на Турция - трус с магнитуд 7,8. Броят на смъртните случаи в Турция вече е 38 044, съобщиха официални лица.

В съседна Сирия, раздирана от повече от десетилетие гражданска война, властите съобщиха за повече от 5800 смъртни случая. Тази информация не е променяна от дни.

По-голямата част от жертвите в Сирия са в северозападната част на Сирия, район, контролиран от бунтовници, които са във война с президента Башар Асад - конфликт, който усложни усилията за подпомагане на хората, засегнати от земетресението.

Тази нощ за първи път след бедствието отново имаше сражения, като правителствените сили обстрелваха покрайнините на Атареб, град, контролиран от бунтовниците, силно засегнат от земетресението, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека в петък.

Нито Турция, нито Сирия са съобщили колко хора все още са в неизвестност след земетресението.

В Турция, има нарастващ гняв от "корумпираните строителни практики и дълбоко погрешното градско развитие," което доведе до разпадането на хиляди домове и бизнеси.

Турските власти обещаха да разследват всеки, заподозрян в отговорност за срутването на сгради, и наредиха задържането на повече от 100 заподозрени, включително предприемачи.

Организацията на обединените нации призова в четвъртък за събиране на повече от 1 милиард долара средства за операцията за подпомагане на Турция, само два дни след като бе обявен призив за събиране ная 400 милиона долара за сирийците.

След 11 дни в Турция: Медиците от ВМА се прибраха у дома

След 11 дни в Турция: Медиците от ВМА се прибраха у дома

Те бяха посрещнати на летище "Враждебна"

Световната здравна организация изрази особена загриженост за състоянието на хората в северозападната част на Сирия, където са докладвани повечето смъртни случаи от земетресението.

Около 50 000 домакинства в северозападната част се оценяват като нуждаещи се от палатки или спешен подслон, според проучване на неправителствени организации. Много хора в региона се почувстваха изоставени, тъй като помощта се изля в други части на зоната на бедствието.

Доставките от Турция в контролирания от бунтовниците регион бяха напълно прекъснати непосредствено след земетресението, когато маршрутът, използван от ООН, беше временно блокиран.

По-рано тази седмица Асад даде одобрение за използването на още два маршрута.

Към петък 142 камиона с помощ от ООН са преминали в северозападната част на Сирия, откакто операциите по оказване на помощ бяха възобновени на 9 февруари, каза говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси пред Ройтерс.

Спартан доставя хуманитарна помощ на Сирия

Спартан доставя хуманитарна помощ на Сирия

Самолетът ще върне и екипа на ВМА, който десет дни помага в Турция

"Определено разширяваме операцията за трансгранична помощ, има план още повече камиони да идват всеки ден", каза говорителят.

Асад, говорейки в четвъртък в първите си телевизионни коментари след земетресението, каза, че отговорът на бедствието изисква повече ресурси, отколкото разполага правителството.