Четиримата медици от Военномедицинска академия (ВМА), които бяха сред първите изпратени да помагат след опустошителното земетресение в Турция, се завърнаха тази вечер на родна земя.

Това съобщиха от ВМА.

11 дни майор д-р Цветан Станимиров, капитан д-р Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков бяха рамо до рамо с местните спасители и търсеха оцелели под руините.

Двата екипа от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други заминаха само няколко часа, след като станаха ясни мащабите на бедствието. И са от последните български екипи от доброволци и спасители, които се изтеглят.

Медици от "Спешна помощ" - София заминават за Турция със "Спартан"

Медици от "Спешна помощ" - София заминават за Турция със "Спартан"

Те ще излетят в сряда сутринта

Те бяха посрещнати на летище "Враждебна" от началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който им благодари за изпълнената мисия.

От своя страна медиците споделиха, че тези почти две седмици са били изключително тежки като изживявания и като емоции: Картините, които са се запечатали в съзнанието ни не могат да бъдат описани с думи. Ситуацията, която заварихме там беше кошмарна, но направихме всичко, което зависи от нас.

За пореден път нашите медици бяха на ниво, разбира се, че се гордея с тях. Те заминаха само два часа, след като бе обявена помощта от страна на българската държава. Имахме подготвени още четири екипа, но не се наложи тяхната намеса.

Пращаме хуманитарна помощ за 1,7 млн. лева на Турция и Сирия

Пращаме хуманитарна помощ за 1,7 млн. лева на Турция и Сирия

Тя включва фургони, климатици и оборудване за тях

Това е едно постоянно състояние за ВМА, защото ние сме подготвени да осигуряваме подобни събития, коментира генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.