Турция обеща щателно разследване спрямо всички лица, заподозрени в отговорност за срутването на сгради при опустошителните земетресения в страната, съобщава "Ройтерс".

Вече е разпоредено задържането на 113 души в тази връзка.

Вицепрезидентът Фуат Октай заяви, че до момента има 131 заподозрени като отговорни за срутването на някои от хилядите сгради, рухнали в десетте турски провинции, засегнати от трусовете. Издадени са заповеди за задържане на 113 от тях.

Октай посочи че министерството на правосъдието е създало отдели за разследване на престъпления, свързани със смъртните случаи и нараняванията при земетресенията.

По данни на министъра на околната среда Мурат Курум 24 921 сгради в региона са се срутили или са били сериозно повредени при земетресението. Оценката е направена след проучването на над 170 000 сгради.

ООН: Земетресението в Турция и Сирия е най-лошото събитие в региона от век

ООН: Земетресението в Турция и Сирия е най-лошото събитие в региона от век

Мартин Грифитс похвали реакцията на турските власти

Спасителите продължават да търсят оцелели сред развалините шест дни след бедствието, което удари части на Сирия и Турция. Броят на жертвите надхвърли 28 000 и се очаква да нарасне още.

Опозицията обвини правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, че не прилага строителните разпоредби и не е похарчило по предназначение специалните данъци, наложени след последното голямо земетресение през 1999 г., с цел да сградите да бъдат направени по-устойчиви на трусове.

От своя страна Ердоган заяви, че опозицията лъже и разпространява клевети, за да опетни правителството, като пречи на инвестициите, вместо да се изправи срещу корупцията в управляваните от нея общини.

През 2022 г. Турция падна до 101-о място в Индекса за възприятие на корупцията на Transparency International. За сравнение, десет години по-рано - през 2012 г., тя се нареждаше на 54 място от 174 държави.

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Всяко пострадало семейство ще бъде обезщетено с 10 000 турски лири