Случилото се в района около епицентъра на земетресението, ударило Турция и Сирия, е "най-лошото събитие от 100 години в този регион". Това заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, цитиран от "Ройтерс".

Земетресението от понеделник беше най-опустошителното в Турция от 1939 г. насам. 11-годишната гражданска война в Сирия, при която стотици хиляди души загинаха, а милиони останаха без дом, остава най-смъртоносното събитие в региона в новата история.

Грифитс призова да не се забравят хилядите хора, които се нуждаят от подслон и храна.

На брифинг в турската провинция Кахраманмараш той посочи, че е говорил със семейства, които са останали без покрив над главата си, храна и отопление заради земетресението.

"Тук съм, за да се уверя, че тези хора няма да бъдат забравени", подчерта Грифитс.

Австрия и Германия изтеглят спасителите си от Турция заради опасения за сигурността

Австрия и Германия изтеглят спасителите си от Турция заради опасения за сигурността

Сигнализират за сблъсъци между групи

Той похвали Турция за реакцията ѝ бедствието, която определи като "изключителна", и приветства "смелостта на първите отзовали се, работещи 24 часа, през цялото време, надявайки се на някакъв звук, на още един оцелял човек".

"Това е началото и според моя опит хората винаги са разочаровани в началото", отбеляза той, очевидно визирайки критиките относно реакцията на властите.

Грифитс обяви, че започва тримесечна операция както за Турция, така и за Сирия, за да помогне за покриването на разходите за операциите в двете страни.

Той изрази надежда в Сирия помощта да отиде както в правителствените, така и в контролираните от опозицията райони, но уточни, че нещата в това отношение "все още не са ясни".

Спасителите в районити, контролирани от опозицията, разкритикуваха ООН и международната общност, че не реагират достатъчно бързо на спешните нужди там.

Арести в Турция заради "провокативни" публикации в социалните мрежи за земетресенията

Арести в Турция заради "провокативни" публикации в социалните мрежи за земетресенията

Десет души са задържани за "всяване на страх и паника в обществото"