Броят на жертвите от земетресението от 7, 8 по Рихтер в Турция и Сирия наближи 24 000, съобщи АФП.  Официални лица и медици казаха, че 20 213 души са загинали в Турция и 3553 в Сирия. Потвърденият общ брой сега e 23 766 загинали. Ранени са над 80 000 души. 

Зимата усложни спасителните дейности и страданието на близо един милион души, за които се смята, че имат спешна нужда от храна.

Организацията на обединените нации предупреди, че най-малко 870 000 души сега имат спешна нужда от топла храна в Турция и Сирия. Само в Сирия до 5,3 милиона души може да са останали без дом.

Въпреки всички трудности, спасители продължават да откриват оцелели под развалините на срутени сгради хора - повече от 100 часа след първото мощно земетресение от понеделник. Сред спасените има и деца и бременни жени. 

ООН: Над 5 млн. души в Сирия са без дом заради земетресението

ООН: Над 5 млн. души в Сирия са без дом заради земетресението

За Сирия това е криза в кризата, след войната и икономическите сътресения

Петте дни траур в Турция обаче бавно прераснаха в гняв от лошото качество на сградите и реакцията на турското правителство в лицето на най-страшното бедствие в страната от почти век.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призна за първи път вчера, че неговото правителство не е успяло да достигне и помогне на жертвите "толкова бързо, колкото желаехме".

Световната продоволствена програма на ООН призова за 77 милиона щатски долара за осигуряване на хранителни дажби и топла храна за 874 000 души, засегнати от смъртоносното земетресение.

Броят на нуждаещите се от помощ "включва 284 000 новоразселени хора в Сирия и 590 000 души в Турция, което включва 45 000 бежанци и 545 000 вътрешно разселени хора", се казва в него.

Земетресението в понеделник беше най-мощното и най-смъртоносното, откакто 33 000 души загинаха при трус с магнитуд 7,8 през 1939 г.

Въпреки изтощението, българските екипи в Турция търсят оцелели сред руините

Въпреки изтощението, българските екипи в Турция търсят оцелели сред руините

Има данни за живи хора под разрушена сграда, съобщи Калоян Дончев, ръководител на нашите спасители там

Припомняме, че България е сред страните, изпратили спасителни екипи и помощи.